Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våld mot kvinnor måste tas på blodigt allvar

Annons

En 53-årig kvinna hittades ny-ligen död i en trappuppgång i Stockholm. Tidigare under natten hade kvinnans man förhörts av polisen angående kvinno-fridskränkning av sambon. Kvinnan berättade hur mannen misshandlat henne vid upprepade tillfällen. Men mannen frigavs och två timmar efter det hittas kvinnan död.

Hur kunde det få ske, när vi vet att minst 16 kvinnor i Sverige dödas varje år av en man som de har eller haft en nära relation med?

I februari i år rapporterades om flera fall av misshandel av kvinnor i Västmanland där offer och gärningsman hade en relation och där kvinnan misshandlats av samma man tidigare.

I åtminstone ett av fallen var det dessutom känt av polisen.

Dessa fall slutade lyckligtvis inte med att någon av de drab-bade kvinnorna bragtes om livet, men vi måste vara medvetna om att risken för dödligt våld i fall av upprepad misshandel är reell.

Majoriteten av det dödliga våldet inträffar när en misshandlad kvinna bestämt sig för att lämna sin man och polisanmält honom. Tiden som går efter en anmälan är riskfylld. Självklart är det då av hstörsta vikt att denna tid inte är alltför utdragen, att en utredning genomförs snabbt och att den drabbade kvinnan får det skydd och stöd hon behöver.

Men verkligheten ser inte ut så. I regeringens kvinnofridsuppdrag som har nästan tio år på nacken slås det fast att en viktig orsak till att kvinnor avstår från att anmäla är just de utdragna utredningstiderna.

Av regeringens löften om en förkortad utredningstid i kvinno-fridsuppdrag 1997 blev det i stället i två av tre län en förlängning.

Enligt färska uppgifter från Rikspolisstyrelsen tar det i Västmanlands län i genomsnitt 41 dagar från brottet anmäls tills polisen lämnar över utredningen till åklagare eller lägger ner den i brist på bevis. Polisen i Västmanland tillhör de län som har lyckats korta utredningstiden - med tre dagar jämfört med 2003.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) stannar en tredjedel av alla misshandlade kvinnor kvar i förhållandet av rädsla för att bli mördade av den man som de lever med. Vi vet inte hur många kvinnor som lever i sådana fängelseliknande relationer i Sverige i dag.

Kvinnojourerna måste ges medel att anställa personal. Det är orimligt att de med ideella krafter tar ett så stort ansvar för människors liv. Få skulle finna det rimligt att vårdcentralen eller brandkåren endast skulle drivas av frivilliga. Men det räcker inte.

Våld mot kvinnor har diskuterats mycket under senare år. Trots uppmärksamheten är kunskapen fortfarande otillräcklig. Om liv ska räddas måste vi börja dra slutsatser från misstagen och arbeta förebyggande. Vi kräver att varje gång en dödsmisshandel skett ska en haverikommission tillsättas för att granska ärendet och utkräva ansvar. En haverikommission ska bestå av polis, åklagare, socialtjänst, kvinnojourer och sjukvård.

Det dödliga våldet är ofta kulmen på en längre tids våld. Det betyder att samhället i de flesta fall känt till att kvinnan befunnit sig i en utsatt situation. Det är viktigt att ansvarsfrågan inte schabblas bort och att myndig-heterna lär av sina misstag.

Våld mot kvinnor ses ofta som en jämställdhets- eller "kvinno-fråga". Vi menar att det först och främst är en fråga om mänskliga rättigheter. Vi kräver omgående kortare utredningstider när kvinnor vågar anmäla misshandel. Och det ska på allvar börja betraktas som ett misslyckande när en kvinna dödsmisshandlas.

Samma misstag får inte göras gång på gång. Därför behövs haverikommissioner och årliga bokslut över dödligt våld mot kvinnor i nära relationer. Det är tragiskt att vi år 2006 måste kräva detta självklara i "världens mest jämställda land".

Sverige behöver en ny regering och en ny rättspolitik. Nollvision när det gäller våld mot kvinnor är det självklara målet för vårt uppdrag.

Johan Pehrson

Tina Acketoft

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons