Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet i Irak ger hopp

Annons

För ett år sedan strömmade miljontals människor till röstlokalerna för att välja den första folkvalda regeringen i Iraks historia. De gjorde det trots hotet om att dödas vilket ögonblick som helst.

Irak genomför nu ett nytt val, som är ett hopp för varje människa som vill leva utan rädsla. Valet är ett hopp för alla föräldralösa barn, kvinnor och pensionärer. Det är ett skydd för Iraks oljetillgångar och en återuppbyggnad av landet som har lidit enormt.

Valet är dessutom en stor framgång i kampen mot terror från wahabister (islamiska extremister) som fortfarande kommer in ilandet på illegala sätt och samarbetar med Saddams anhängare (Baathpartiet) i avsikt att döda alla som visar opposition mot deras tänkande.

Den amerikanske journalisten och författaren Stephen Schwartz skrev i sin artikel The good Ayatolla på www.frontpage.com den 31 oktober i år om skillnaden mellan wahabisterna, som kommer från Saudiarabien, och shiamuslimerna i Irak. Han beskriver där det wahabistisk-extremistiska tänkandet.

Ett exempel är att den shiamuslimska ledaren Sayyid Ali al-Husseini Sistani i Irak uppmanar sina anhängare som är bosatta i västvärlden att delta i val och representera olika politiska partier. Detta motsätter sig wahabisterna, som ser detta som ett sätt att stödja västerländska värderingar och livsstil. Journalisten redogör vidare för hur wahabisterna uppmanar sina följare att hålla avstånd från ickemuslimer och inte visa tolerans för dem. Shiamuslimerna stimuleras däremot av sina ledare att hjälpa alla människor.

Detta är huvudorsaken till varför sådana extremister eggar sina anhängare att mörda amerikaner och alla icke-muslimer runt om i världen, vilket också visar varför de fruktar demokratin i Irak.

Många av Saddams anhängare och trogna är nu asylsökande iflera europeiska länder, bland annat i Sverige. Dessa personer som har fått asyl i Sverige och andra länder finansierar för egna syften terrorgrupper i Irak.

I fjol rapporterade svenska massmedier om att två män av Saddams släkt, vilka jobbade som officerare under hans tid, fick asyl i Sverige. Detta borde få oss att bli medvetna om den allvarliga risken när Sverige tillåter personer med sådan bakgrund att få asyl.

Warka Al-Bajati

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons