Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet till EU-parlamentet spelar roll

Annons

Den 13 juni ska vi svenskar välja vilka vi vill ska representera oss i Europaparlamentet. Valet gäller inte på något sätt ja eller nej till EU. Det är de som är motståndare till EU som vill få oss att tänka i dessa banor.

Många klagar på EU. Ibland med rätta. Det finns mycket att förändra och utveckla. Men vi har valt att vara medlemmar och som medlemmar har vi möjlighet att påverka hur EU ska utvecklas och vilka beslut som tas. På en rad områden har parlamentet fattat beslut som inte stämmer med vad vi vill. Vi socialdemokrater är i minoritet i Europaparlamentet.

Härom veckan röstade till exempel högern i parlamentet ner en rapport om situationen för de grundläggande rättigheterna inom EU. Rapporten har ett självkritiskt inslag som vi tycker är viktigt. Den pekar på missförhållanden i EU-länderna som gäller handikappades rättigheter, människohandel, rasism och fattigdomsbekämpning.

Protokollet visar tydligt hur de konservativa, inklusive de svenska moderaterna, ser på en rad grundläggande rättigheter. Bland annat har de röstat mot en uppmaning om att erkänna partnerskap för homosexuella. Inte heller kunde de ställa sig bakom kritiken mot medlemsstater som kränker fackliga representanters rättigheter. Varken moderater eller kristdemokrater i Europaparlamentet ställer heller upp på uppmaningen till EU-länderna att erkänna fackföreningsfriheten som en grundläggande rättighet inom hela EU.

Socialdemokraterna i Europaparlamentet har samma värdegrund som socialdemokrater i politiska församlingar här hemma. Vi arbetar för en välfärdspolitik som handlar om ekonomisk trygghet, men också om att rättvist fördela livschanser och ge förutsättningar att välja i livets olika skeden. Alla ska ha rätt att göra sina egna livsval utan att möta fördomar eller diskriminering, och utan att hamna i socialt underläge.

Precis som politiken i Sverige utvecklas olika beroende på vilka som sitter vid makten kommer EU att utvecklas olika beroende på vilka politiska krafter som har makt. Vilka beslut som fattas i de politiska församlingarna runt om i Sverige påverkar vår vardag, vår trygghet och våra levnadsvillkor. Vad EU beslutar eller inte beslutar är på samma sätt angeläget och viktigt för oss nu och i framtiden.

Vi socialdemokrater är som sagt i minoritet i Europaparlamentet. Det begränsar naturligtvis våra möjligheter att driva våra hjärtefrågor. De frågor som vi vet är viktiga i människors vardag. Många viktiga framtidsfrågor som sjukvården och skolan bestämmer vi om i Sverige. Men hur räddar vi miljön? Hur stoppar vi lönedumpning? Hur kommer vi åt den gränsöverstigande brottsligheten?

Ett Europaparlament med många socialdemokrater kan hjälpa oss förhindra att företag ställer land mot land för att pressa ner lönerna. Tillsammans med andra vill vi ta krafttag mot knark och kvinnohandel.

Det spelar alltså roll vilka som representerar oss i parlamentet. Därför är valet den 13 juni ett viktigt val för oss alla.

PAAVO VALLIUS

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons