Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfrihet för Mimers hyresgäster

Annons

Segregationen på bostadsmarknaden är ett faktum som socialdemokraterna, här i Västerås och på många andra ställen, har valt att blunda för. Att ge personer som bor i hyresrättstäta områden möjligheten att välja boendeform är ett steg för förbättrad integration.

Det måste finnas en möjlighet för var och en att kunna välja boendeform. Det finns många personer som vill äga sin bostad och vill ta ansvar för sitt boende och sitt område. Det är något vi i Västeråsalliansen vill uppmuntra.

Vi i Västeråsalliansen har valt att lyssna på Mimers

hyresgäster. Det finns hus där alla de boende vill ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter. Mimers andel av bostadsmarknaden är stor och det vore rent odemokratiskt att inte lyssna på dem som beslutet faktiskt berör.

Hyresgästerna får själva bestämma vilka hus som kan vara aktuella utifrån önskan om ombildning. Eftersom ett antal vill bo kvar i sina hyresrätter kommer inte alla hyresrätter att säljas. Begreppet fastighetsförsäljning omfattar för oss i Västeråsalliansen försäljning till annan hyresvärd, bostadsrätt, kooperativ hyresrätt, äganderätt och ägarlägenheter.

Ombildningen går till så att Mimer säljer bostäderna till marknadsmässiga priser och de intäkter man får av försäljningen finns det flera användningsområden för, dels nya bostäder och dels underhåll men även att minska de skulder som Mimer har. Mimer kommer inte att ge bort fastigheter utan ansvarsfullt förvalta västeråsarnas pengar. En utvärdering kommer att ske 2008.

Vi vill uppmuntra till blandade upplåtelseformer i områden med i princip enbart hyresrätter genom att stimulera till ombildning. Det har vi varit tydliga med. I Västeråsalliansens valmanifest står det: Erbjud Mimers hyresrätter att friköpa sin lägenhet eller gå samman och bilda kooperativ hyresrätt där det idag är många hyresrätter. Därmed har vi lagt grunden för att de boende efter eget intresse bestämmer boendeform.

Elisabeth Unell (m)

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Lars Kallsäby (c)

Andreas Porswald (mp)

Elisabeth Fridén (kd)

Gruppledare i Västerås

kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons