Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänd dem inte ryggen!

Annons

Svenskarna gillar rättvisa. Det visar stödet för den generella välfärdspolitiken, dokumenterat både i val och i opinionsundersökningar. För oss socialdemokrater är rättvisan ledstjärna sedan starten, vi tror inte att stora skillnader i levnadsvillkor mellan människor skapar ett bra samhälle. Vi tror på idén om att den som blir sjuk ska få ersättning i förhållande till aktuell inkomst och att den som blir arbetslös ska ha ett bra ekonomiskt omställningsstöd på väg från ett jobb till ett annat.

Under hösten har vi fått del av de fyra borgerliga partiernas politiska inriktning av a-kassa, sjukförsäkring och familjepolitik. Under moderaternas ledning - de är nu större än de andra tre partierna tillsammans - vänder partierna ryggen åt de sjuka och arbetslösa, de överger traditionell svensk rättvisepolitik och ökar orättvisorna.

Varför deltar centern i detta? Partiet har ju haft sin bas i folkrörelserna, där rättvisa och likvärdighet är honnörsord. Är makten så mycket viktigare än politikens innehåll och resultat?

Moderaterna föreslår nu att den som blir sjuk ska få ersättning med 65 procent efter de första sex månaderna. Nivån ska beräknas på inkomsten under de senaste 24 månaderna, inte som nu på aktuell inkomst. Sätt att beräkna inkomsten gör att nivån blir ännu lägre än angivna 65 procent.

En andra karensdag ingår också i försämringarna. Sjukpenning och förtidspension på grund av trafikolyckor ska heller inte ingå i sjukförsäkringen utan ska betalas av bilförsäkringen, som förstås då måste höjas.

Föräldraförsäkringen ska också försämras genom att ersättning ges med 75 procent på 24 månaders inkomst. Moderaterna säger också nej till höjningen av inkomsttaket i föräldraförsäkringen till tio prisbasbelopp, vilket gör att färre får full ersättning.

I a-kassan sänks ersättningsnivån till 65 procent efter 100 dagar, (75 procent dessförinnan) och varar i 200 dagar. Också här gäller 24 månaders inkomst, vilket ger en lägre procentsats i förhållande till aktuell inkomst. Egenavgifterna vill moderaterna höja till 30 procent, med ett tak på 300 kronor i månaden.

De kraftiga försämringarna ska bidra till att betala de stora skattesänkningarna som ska genomföras. Det är således ett systemskifte som planeras i maktalliansens arbetsgrupper. Varför? Blir Sverige ett bättre land att leva i om de mest utsatta får det sämre?

Göran Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons