Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vannesjö (m): Flygplatsens resultat skaförbättras

Annons

Ulf Hedman har den 12 februari kommenterat flygplatsens ekonomi och ställt några frågor till mig i VLT.

Svar på dessa frågor fanns huvudsakligen redan i min artikel den 1 februari, men för att upprepa koncist:

1. Flygplatsens resultat budgeteras att förbättras med 8 miljoner kronor 2008 till minus 15 miljoner kronor och åtgärder är genomförda som ger minskade kostnader, bland annat genom minskad personalstyrka, och ökade intäkter genom selektiva prishöjningar. Denna resultatförbättring är i linje med ägardirektiven beslutade av kommunfullmäktige.

Ulf Hedman kallar 8 miljoner kronors förbättring lite föraktfullt för "några futtiga miljoner". Det är dock ett rejält kliv i rätt riktning. Och flygsäkerhet och krav från myndigheter begränsar möjligheterna till ytterligare besparingar.

Fortsatta förbättringar måste i huvudsak komma från ökad trafik på flygplatsen. 2009 skall resultatet förbättras ytterligare med 3 miljoner till minus 12 miljoner kronor enligt ägardirektiven. Styrelsens ambition är att förbättra ännu mer, men till det får vi återkomma i höst när budget skall utarbetas för 2009 baserat på erfarenheterna från 2008.

2. De regionala flygplatserna i Sverige går genomgående med förlust. Det är därför inte aktuellt att jämföra med privata vinstdrivande verksamheter. Huruvida det är värt att driva flygplatsen eller inte är ett politiskt beslut som får ställa kostnaden mot värdet av intäkter för turism, tillgänglighet för medborgarna, etcetera. Detta är inte styrelsens sak att besluta om.

I runt 15 andra städer mindre än Västerås anser man att nyttan är större än kostnaderna och respektive flygplats går vanligtvis med en förlust i storleksordningen 15-20 miljoner kronor per år. I Västerås beslutade kommunfullmäktige hösten 2006 att driva flygplatsen vidare åtminstone perioden 2007-2011. Innan denna period går ut kommer givetvis en översyn att göras och ett nytt beslut att tas för kommande period.

Jag kan försäkra Ulf Hedman om att ambitionen från styrelsens sida är att resultatet för Västerås Flygplats skall vara klart bättre än för jämförbara flygplatser i Sverige. Vi är på väg i den riktningen, men jag kommer inte att vara nöjd innan vi har nått dit.

Per Vannesjö

ordförande i Västerås flygplats AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons