Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänstern skapar kvinnofällor

Annons

I mars skapade socialdemokraterna ett nytt feministiskt nätverk för att tävla ikapp med avhoppade Gudrun Schyman innan hon startade Feministiskt initiativ. Mest feministisk av alla, verkar vara parollen.

Under decennier har socialdemokraterna styrt landet med hjälp av stödet från vänsterpartiet. Ur jämställdhetsperspektiv har det varit "mycket snack och lite verkstad". Fortfarande existerar olika lön för lika arbete. Och inom typiska kvinnoyrken i sektorer som politiken verkligen kan styra - stat, landsting och kommun - är det i dag dåligt betalt och låg status som gäller.

Trots allt prat och jämställdhetsministrar som kommit och gått har lönediskrimineringen av kvinnor inte minskat. 1994 hade kvinnor 84 procent av mäns lön. 2002 hade det sjunkit till 83 procent.

Eftersom stora delar av den offentliga sektorn är ett monopol så finns det liten eller ingen möjlighet att byta arbete. Det är när man byter arbete som lönen kan justeras uppåt.

I stället för att tillåta fler arbetsgivare så ser vänstermajoriteten oss kvinnor som ett kollektiv där ingen riktigt får sticka ut.

Största förlorarna i dagens samhälle är de ensamstående kvinnorna. De har det sämst ekonomiskt. Liberal budgetpolitik ger extra miljarder till extra barnbidrag för ensamstående - det är väl satsade pengar. I dag finns det alltför många sönderstressade dubbelarbetande kvinnor där allt fler lider av längre sjukskrivningar och utbrändhet.

Sjukvården klarar inte av att ge en vettig rehabilitering och väntetiderna är långa.

w Ge oss fler arbetsgivare inom sjukvård och omsorg.

w Ge oss avdragsrätt för hushållsnära tjänster precis som det manliga ROT-avdraget.

w Ge oss en sjukvård och rehabilitering som fungerar för kvinnor.

w Höj kvinnodominerade yrkens status. Detta kräver höjda löner och bättre arbetsvillkor till exempel när det gäller karriärvägar och möjligheter till kompetensutveckling.

w Höj taket och ge jämställdhetsbonus i föräldraförsäkringen. Jämställdhetsbonusen innebär 90 procents ersättning de månader som delas lika mellan föräldrarna i stället för normala 80 procent.

w Bekämpa våldet mot kvinnor. I Västmanland ökar antalet polisanmälningar av kvinnomisshandel. Polisen måste hårdare prioritera bekämpning av våld mot kvinnor. Män som inte respekterar besöksförbud ska kunna förses med en elektronisk fotboja. Det ska bli lättare för förföljda kvinnor att få livvaktsskydd.

w Stoppa handeln med kvinnor. Det krävs ett ökat samarbete i EU för att sätta stopp för den vidriga människohandeln och skärpta straff för dem som organiserar den.

Jag tror inte på en klasskamp mellan kvinnor och män. Inte heller på mansskatter och mäns kollektiva skuld. Vi har ett gemensamt ansvar och behöver tillsammans resonera om hur alla personer, oavsett kön, ges mesta möjliga förutsättningar för att må bra.

Vägen till ökad jämställdhet går via ökade möjligheter för varje kvinna, och man, att själva bestämma över sina liv. Inte genom påtvingade kvoteringar och regleringar.

Vänstern har stått och stampat de senaste tio åren avseende jämställdheten. Den liberala jämställdhetsutmaningen handlar om att se till att kvinnor får mer makt över sina egna liv. Detta innebär en konfrontation mot vänstern som anser att kvinnans frigörelse går genom mer av makt åt staten och samhällsapparaten snarare än genom egenmakt. Det skapar fler nya kvinnofällor snarare än att röja undan dem som redan finns.

Agneta Berliner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons