Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet glömmer Libanon

Annons

Vänsterpartiet utnyttjar Libanonkonflikten till att passa på att föra upp palestinakonflikten och inta en ensidig position genom att endast ta upp Israels attacker mot Gaza. Vänsterpartisten Beatrice Björkskog (VLT 22 juli) menar att Israels politik hotar freden och att omvärlden bör bojkotta och isolera Israel. Jag som libanes och observatör av denna konflikt på avstånd säger nej till vänsterns förslag om bojkott och isolering. Tror vänsterpartiet på allvar att detta skulle bidra till lugn och ro i området? Knappast.

För mig som folkpartist är det viktigare att tänka på det libanesiska folket som permanent bor där och hur infrastrukturen har slagits ut. Jag tänker inte försvara någon parts sida att attackera och försvara sig. Det finns internationella regler som ger en stat rätt att försvara sig vid militära angrepp, detta har Israel gjort och det har de rätt till. Däremot har jag uttryckt min kritik att Israel passerat gränsen för vad som är rimligt försvar av sitt territorium i norra Israel. Attackerna mot civila mål och mot viktig infrastruktur som hamnen och flygplatsen i Beirut går inte att försvara.

Vänsterpartiet glömmer dock en sak: Hizbollah, Syrien och Iran nämns knappt i Björkskogs artikel. Om vänsterpartiet vill ha någon trovärdighet i denna debatt är det viktigt att lyfta upp den andra partens roll också. Israels attack är en reaktion på Hizbollahmilisens attacker mot Israel och att milisen tillfångatagit israeliska soldater. Men angreppet beror inte enbart på detta. Hizbollah har under alla år då och då attackerat israelsiska mål i norra Israel. Detta har inte varit sanktionerat av den libanesiska regeringen, däremot av regimerna i Iran och Syrien.

Det som jag beklagar är att vänsterpartiets Beatrice Björkskog och andra vänsteraktivister i Sverige demonstrerar och debatterar mellanösternfrågan för att enbart kritisera Israel och lyfta palestinafrågan. De som glöms bort är de som just nu drabbas mest, det libanesiska folket. Men jag vet själv som libanes att vänsterpartiet har inte varit det parti som drivit frågan om demokrati i Libanon. Men uppenbarligen passar det nu att utnyttja Libanonkonflikten till att ensidigt kritisera Israel och inte låtsas om vad den andra sidan har gjort. Fred når vi inte genom isolering och bojkott. Fred uppnås genom att Hizbollah avväpnas, genom att den libanesiska regeringen får ett internationellt stöd att kunna kontrollera sitt territorium och upprätthålla säkerhet. I ett större perspektiv måste palestinierna få sin egen stat godkänd för att regionen ska få en långsiktig fredlig lösning.

Roger Haddad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons