Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet hindrar de äldre från att välja

Annons
Äldres val. Äldreomsorg stridsfråga i valet? Foto: VLT:s arkiv

Åke Wahlsten (MP) och Rikard Borg (V) svarar den 8 februari på min artikel den 30 januari, där jag argumenterar för konkurrens som ett medel att höja kvaliteten inom äldreomsorgen. Jag blev inte speciellt förvånad över att företrädare för det röd-gröna minoritetsstyret i Västerås går i svaromål.

Däremot hade jag förväntat mig att få ett gemensamt svar från de rödgröna partiernas företrädare. Men när jag läser de två svaren förstår jag mycket väl varför de inte kunde enas om ett gemensamt svar.

Åke Wahlsten (MP), bortsett från försvaret för Proaros agerande om Fatburen, instämmer i allt väsentligt i de synpunkter jag framfört:

• Åke Wahlsten ger en välförtjänst hyllning till de 3000 medarbetare som dag efter dag gör livet lättare att leva för ett stort antal, främst äldre, västeråsare.

• Åke Wahlsten vill säkerställa att den även i framtiden i finns en stark kommunal utförare inom äldreomsorgen.

• Åke Wahlsten vill, som övriga ledningen för Proaros, utsättas för jämförelser med andra utförare och hellre vinna ett uppdrag i äldreomsorgen i konkurrens med andra än att få sig det tilldelat som den kommunala utföraren.

Jag kan bara instämma och glädjas över att vi är ense över blockgränsen om hur vi vill att äldre- omsorgen ska utvecklas. Detta lovar gott för framtiden och visar att det knappast var åsiktsskillnader vad gäller äldreomsorgen som 2010 fick Miljöpartiet att lämna samarbetet inom Västeråsalliansen och i stället ingå i ett rödgrönt styre.

Vänsterpartiet, genom Rikard Borg, presenterar i sitt inlägg en hel annan bild. Borg verkar stå isolerad långt från andra partier. Vänsterpartiet intar en extrem position, vilket inte vore något problem om partiet skulle sakna inflytande.

Dessvärre är det inte så. FP, M, C, KD, MP och S i äldrenämnden enades 2011 om en plan för äldreomsorgens utveckling de närmaste fyra åren. I överenskommelsen slogs fast behovet av en kraftfull utbyggnad av äldreomsorgen och en plan för hur ytterligare åtta befintliga äldreboenden och dessutom ett antal mötesplatser skulle konkurrensutsättas.

Efter mindre än en månad tvingades företrädarna för Miljöpartiet och Socialdemokraterna att överge överenskommelsen, tvingade av sina partiers ledningar i Västerås.

Vänsterpartiets aktiva stöd är nödvändigt för att säkerställa det rödgröna styret i Västerås. När Vänster- partiet ställde som villkor för fortsatt stöd att överenskommelsen med Allianspartierna skulle rivas upp valde Magnus Edström (MP) och Ulla Persson (S) fortsatt maktinnehav och tvingade partikamraterna i äldrenämnden att lämna överenskommelsen.

Det visar på Vänsterpartiets makt över kommunalpolitiken i Västerås. Vilken blir nästa fråga där Vänsterpartiet i kraft av sin maktposition tvingar fram ett beslut som går emot den egentliga majoriteten i kommunfullmäktige? Blir att det att avveckla den populära valfriheten inom hemtjänsten som Vänsterpartiet avskyr och vill avskaffa?

Mycket av det som presenteras från Miljöpartiet kan låta angenämt, men med en röst på Miljöpartiet fick man Vänsterpartiet på köpet. Mindre angenämt.

Replik av Bengt-Åke Nilsson (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons