Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet: Inför köttfri måndag

Annons

Den svenska köttindustrin står i dag för ¿nästan lika stora utsläpp som Sveriges samtliga personbilar. Mat med inget eller lite kött kan bidra till kraftigt minskade utsläpp.

Vi svenskar äter alltmer kött. På femton år har vi ökat vår köttkonsumtion med fyrtiofem procent. Samtidigt ökar andelen importerat kött. Naturvårdsverket bedömer att klimatpåverkan från kött är tio gånger större än för vegetarisk kost: Djuren släpper ut växthusgaser genom matsmältning och avföring.

Skog skövlas för att odla foder. Jordens dricksvatten går till att vattna köttdjur. Maten är kanske det område där vi snabbast skulle kunna få ner utsläppen av växthusgaser utan att det skulle kräva alltför stora uppoffringar. I ett hållbart Sverige måste köttkonsumtionen minska!

Det handlar om att få till en kulturförändring. Vegetarisk mat måste återigen bli ett naturligt inslag i vår kost. Varför inte göra det till tradition att äta vegetariskt på måndagar, precis som ärtsoppa och pannkakor är på torsdagar?

Det är något som vi alla ganska enkelt kan göra. Kommunen kan uppmuntra genom att till exempel införa en vegetarisk dag i skolan. På så sätt väcker man intresse för en klimatsmart livsstil bland eleverna samtidigt som man direkt minskar klimatpåverkan. Det har man gjort i flera städer. Washington, San Francisco, São Paulo, Kapstaden, Helsingfors och Östersund är några exempel.

Men räcker det inte att äta ekologiskt kött? Nej, även ekologiskt kött kräver mer energi än vegetarisk mat. De svenska köttbönderna har hittills varit framgångsrika i att minska klimatutsläppen, så till den grad att potentialen att ytterligare minska utsläppen är relativt liten. Köttproduktionens miljöpåverkan fortsätter ändå att öka eftersom konsumtionen växer. Därför måste det totala köttätande minska. Däremot vill vi poängtera att ekologiskt kött inte står i motsättning till en vegetarisk veckodag, utan är ett viktigt alternativ för de dagar man ändå äter kött.

En vegetarisk dag i veckan kan bidra till en mer varierad kost och bättre hälsa. Det finns inga belägg för att vegetarisk mat är näringsmässigt sämre. Snarare tvärtom. Under september har vi bjudit in nutritionisten Camilla Gard att föreläsa om matens påverkan på miljön i samtliga kommuner i länet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons