Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiet sitter på två stolar

Annons

I Mälardalen, som är Sveriges viktigaste tillväxtmotor, sker åtta av tio svenska tågresor. Trots det drar SJ in tåg mellan Stockholm och Västmanland så att passagerare får stå i gångarna.

Rikstrafiken hotar å sin sida att slå undan benen på två av länets pulsådror; Uven, tågen Uppsala-Sala-Västerås-Kolbäck-Eskilstuna-Norrköping, och Bergslagspendeln, Västerås-Ludvika.

När statliga organ agerar på uppdrag av en regering med socialdemokrater och stödpartier kan inte Thorborg fly sitt ansvar.

Orsaken till att de statliga anslagen till Uven och Bergslagspendeln hotas är åratals misskötsel av Rikstrafiken. Efter att Rikstrafiken inrättats fick den en generaldirektör som regeringen hämtade från stödpartierna, miljöpartiets förre partisekreterare. Det är inte ovanligt att regeringen betalar stödpartierna, på skattebetalarnas bekostnad, genom att missbruka utnämningsmakten.

Först nyligen fick Rikstrafiken en ny ledning med uppgift att städa upp. Varje offentlig verksamhet ska sköta sin ekonomi och sina uppgifter. Att dra in anslagen för viktiga järnvägslinjer är dock förkastligt både ur tillväxtperspektiv och regionalpolitiskt.

Tillväxtmässigt måste regionen bindas samman med bra tåg. Regionalt behövs tågen för att Bergslagen ska kunna utvecklas till en integrerad del av Mälardalen. Människor måste snabbt och pålitligt kunna resa till arbete och studier.

Det är inte ärligt att som Karin Thorborg hänvisa till en "egen" budget när vänstern står bakom den budget som vänsterkartellen samlat lägger fram, och som lett till att Uven och Bergslagspendeln hotas.

Vänstern är ansvarigt för regeringsunderlagets politik. Då kan de inte samtidigt vara i opposition och "kräva" något av sin egen regering. Det hjälper inte att Thorborg skriver om "pådrag" när det är hon som har ansvaret.

Det går inte att sitta på två stolar samtidigt.

Sverige behöver fungerande regioner. Mälardalen behöver tåg. Många företrädare för regionen arbetar redan för det. Är Thorborgs ord mer än ord? För när det verkligen gäller, såsom på Thorborgs andra ansvarsområde försvaret, visade det sig före jul med all önskvärd tydlighet att de vänsterpartistiska riksdagsledamöterna villigt rusar till voteringsknapparna för att rädda regeringen. Skulle vänstern bli mer än röstboskap vore det en kovändning.

Torsten Lindström, riksdagsledamot, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons