Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartiets politik ligger fast

Annons

Gudrun Schyman har lämnat vänsterpartiet. Utan tvekan förlorar partiet en strålande kommunikatör och en person som inspirerat många människor att engagera sig i feministiska frågor, både i vänsterpartiet och på andra håll. Med sin raka stil lyckades hon nå ut till människor i TV-sofforna.

Att Schyman nu lämnar vänsterpartiet har av medierna kallats ett "dråpslag" för partiet. Man målar upp en bild av att det levande, ständigt utvecklande arbetet med feminismen som bedrivs inom vänsterpartiet kommer att stagnera. Utan Gudrun Schyman, menar man, så vissnar allt som vänsterpartiet under lång tid byggt upp. Ingenting kunde vara mer osant!

De feministiska visionerna var något som diskuterades inom vänsterpartiet långt innan Gudrun Schyman blev partiledare. Partiets radikala politik för att avskaffa mansväldet har formats av medlemmar som, ofta under sena nätter och helger, tillsammans diskuterat teorier, aktuella problem och konkreta lösningar. Det är de personerna som utgör basen i partiets socialism och feminism, och de får sällan det beröm de förtjänar. Vänsterpartiet kommer alltså även fortsättningsvis att utgöra en stark och samhällsförändrande folkrörelse, även utan Gudrun Schyman!

På en punkt håller vi med Schyman: behovet av att feminismen integreras i samhällslivet är större än någonsin.

Våldet mot kvinnor och tjejer ökar. Löneskillnaderna mellan män och kvinnor ökar, snarare än minskar. Mycket av det oavlönade hushållsarbetet utförs fortfarande slentrianmässigt av kvinnor. Genom bland annat den avklädda reklamen blir det offentliga rummet allt mer sexualiserat. Sexuella trakasserier i skolan och på arbetsplatserna har blivit vanligt förekommande.

Rapporten "Ung 2004", framtagen av Landstinget Västmanland, visar att ohälsan bland skoleleverna ökar, och ökningen är otvivelaktigt störst bland tjejer.

Vänsterpartiet bedriver en politik, från lokal till nationell nivå, för att långsiktigt sätta stopp för de kränkningar som kvinnor möter dagligen. Från partiföreningar till partistyrelse och riksdagsgrupp utvecklar vi vår politik för ett Sverige och en värld fri från könsförtryck och våld.

Vi tycker det är synd att Gudrun Schyman valt att ställa sig utanför det viktiga arbetet, men vi välkomnar samtidigt de som vill delta. Vi har mycket att göra!

Ulla Hoffmann

Stefan Kudryk

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons