Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartister: De regionala klyftorna blir allt större

När Maud Olofsson (c) var i opposition ondgjorde hon sig med rätta över de växande regionala klyftorna i Sverige. Nu när hon själv blivit näringsminister växer klyftorna med rekordfart.

Annons

Regeringen har gett direktiv till Väg- och Banverken att kraftigt banta satsningarna på järnvägar och vägar. I en tid då statskassan flödar över av intäkter täcks inte ens kostnadsfördyringarna. Underhållet blir undermåligt och nya projekt skjuts framåt. Dessa omotiverade hårdbantningar påverkar i första hand landsbygdsregionerna.

Klyftorna har dock fler drivande krafter:

* Arbetsförmedlingarna, Försäkringskassan och Skatteverket drar in kontor och försämrar servicen på landsbygden. De nya servicekontoren blir bara en b-service.

* Vattenfall AB tillåts att dra ned på sin personal i en stor del av landsbygden.

* Krafter inom högskolevärlden uppmuntras att krympa de nya högskolorna.

* Regeringen hindrar landsbygden att få tillgång till större arbetsmarknader genom att kraftigt banta framtidssatsningarna för infrastrukturen.

Om vi till detta lägger att landsbygdens hushåll får en höjd fastighetsskatt, förändringarna i det kommunala utjämningssystemet som gynnar rika förortskommuner och stora neddragningar av statsbidragen till kommuner och landsting. Dessutom tillkommer försämringarna i socialförsäkringssystemen och de kraftiga skattesänkningarna för den rikaste tredjedelen av befolkningen, vilka framförallt bor i Stockholms kranskommuner.

Centerns politik skapar ett tudelat Sverige med raserad välfärd för landsbygdens invånare. Maktens tjusning tycks vara viktigare än att leva upp till tidigare löften till landsbygdens tre miljoner invånare.

Vänsterpartiet anser att den utvecklingen sätter hela samhällssolidariteten i fara. De regionala klyftorna bidrar till att omöjliggöra förutsättningarna för att utveckla landsbygdens stora potential som tillväxtmotor för de gröna näringarna, för en ökad biobränslesatsning, miljöturism och för alla de tiotusentals småföretag som håller landets

kvalitativa tillväxt igång.

Till skillnad från regeringssignalerna om centralisering av högskole- och universitetsutbildning med tillhörande forskning vill vänsterpartiet satsa på utveckling av de regionala högskolorna. Vi vill även satsa mer på studieförbund och folkhögskolor i syfte att ge främst vuxna medborgare oavsett bostadsort en verklig jobbgaranti där ökad utbildning ger bättre chanser. Arbetsmarknaden måste stärkas genom att människor i hela landet ges möjlighet att höja sin kompetens och ges chansen att kunna pendla med kollektiv trafik över längre sträckor.

Regeringen har ett år efter det att en parlamentarisk och enig Landsbygdskommitté lade fram sina förslag för ett kraftfyllt landsbygdslyft inte åstadkommit ens en liten promemoria om hur landsbygdens framtid kan stärkas. Tydligen är inte landsbygden centerns hjärtefråga. Stureplanscenterns ideologi tycks även ha blivit rikscenterns rättesnöre.

Vänsterpartiet vill samla en majoritet i riksdagen till ett kraftfullt program för att snabbt minska de regionala klyftorna. Kan vi räkna med centerns underskrift på ett sådant program?

Kent Persson

riksdagsledamot för Västmanland

Ulla Andersson

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Lena Olsson

riksdagsledamot för Dalarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons