Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartister: Ett arbetsgivarmässigt haveri

Efter beslutet att lägga ner Gideonsbergsskolan var uppdraget att strukturera om skolan till tre nya enheter. Personalen på skolan blev uppsagd och fick söka om sina tjänster.

Annons

I en granskning som VLT genomförde bortprioriterades bland annat äldre lärare och de som hade fackliga uppdrag när de nya lärartjänsterna skulle tillsättas.

Vänsterpartiet tycker att lång pedagogisk erfarenhet måste uppvärderas och tas tillvara på ett bra sätt inom kommunen. Dessvärre stirrar utomstående rekryteringsföretag sig blinda på formuleringar i ansökningar som prioriteras gentemot kunskapen och erfaren-heten som finns inom organisationen.

Vi i Vänsterpartiet tycker att detta är ett arbetsgivarmässigt haveri. Det är helt orimligt att en offentlig arbetsgivare beter sig på det här sättet. Det finns en mängd tveksamheter och frågetecken i processen och vi kräver att rekryteringen snabbutreds för att se om den ska göras om från grunden.

Lars Kallsäby (C), Rodrigo Romo (M) och Paavo Vallius (S) skriver att de lärare som inte fick nya tjänster kommer att behövas i framtiden, då rekryteringsbehovet är stort. Kallsäby, Romo och Vallius skriver vidare att det inte är organisationen som är det viktigaste, utan att det är eleverna.

Vi i Vänsterpartiet håller även med om att eleverna är viktiga. Men för att de ska må bra och utvecklas behövs en trygg organisation som tar tillvara på lärarnas erfarenhet och kompetens. Detta har styrelsen för Proaros bortsett ifrån.

Det finns även oklarheter kring om rekryteringsprocessen är helt förenlig med de turordningsregler och återanställningsrätt som gäller enligt lagen om anställningsskydd (las). Enligt lagen ligger en tydlig bevisbörda på arbetsgivaren när nyrekryteringar genomförs bland annat efter omstruktureringar.

Därför anser vi i Vänsterpartiet att omstruktureringen snarast utreds och klarläggs av Västerås stad.

Vi ställer oss tveksamma till beställar- och utförarmodellen. Vi har varit kritiska till den sedan grundandet eftersom modellen inte gagnar skolan. Därför vill vi i Vänsterpartiet utvärdera hela systemet för att kunna ta fram en bättre modell för styrning fram-över.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons