Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartister: Man kan inte bomba fram jämställdhet

Annons

Moderaterna Jessica Polfjärd, Lena Asplund och Staffan Anger skriver att ”de uttalade feministerna på vänsterkanten är märkbart irriterade för att inte säga ursinniga över att Sverige är med och bidrar till demokrati och stabilitet i Afghanistan.”

I egenskap av feminister, vänsterpartister och kritiker till Sveriges militära närvaro i Afghanistan känner vi oss manade att besvara debattartikeln. Liksom moderaterna vill vi se demokrati och stabilitet i Afghanistan. Vi har dock svårt att se hur bomber och granater skapar demokrati och stabilitet.

Sverige deltar i ett Nato-lett krig i Afghanistan, som sedan 2001 har mördat tiotusentals civila. För varje civilt offer vänder sig ytterligare en familj mot Natoinsatsen. Lokalbefolkningen skiljer inte på svensk, dansk eller amerikansk flagg. I deras ögon är vi allierade med ockupationsmakten, som dödade deras familjemedlem.

Vi i Vänsterpartiet anser att Sverige ska bistå Afghanistan med stöd till uppbyggnad av utbildningssystem, sjukvård, infrastruktur och en fungerande statsapparat. Genom att satsa resurserna på att förbättra människors vardag stärker vi kvinnor och underminerar stödet för kvinnofientliga krafter i Afghanistan.

När människor får det bättre minskar stödet och rekryteringsmöjligheterna för talibanerna och andra militanta grupper. På så vis blir satsningar på välfärd också en säkerhetssatsning.

Moderaterna beskriver läget för kvinnorna i Afghanistan på ett talande sätt: 17 000 kvinnor dör varje år i barnsäng. Spädbarnsdödligheten är högst i världen. De flesta saknar tillgång till rent dricksvatten.

Detta är alltså läget i landet nio år efter att den så kallade demokratiprocessen inleddes.

Enbart USA har satsat över 230 miljarder dollar på sin krigsföring i Afghanistan. De pengarna hade kunnat investeras bättre i utbyggd sjukvård, ökad tillgång till rent dricksvatten och andra livsnödvändigheter. Efter nio år av ”demokratiprocess” går bara 36 procent av landets flickor i skola, samtidigt som miljarder läggs på att experimentera med nya vapen i landet.

Vi i Vänsterpartiet vill se demokrati i Afghanistan. Vi vill se att kvinnors sociala och politiska rättigheter respekteras. Sveriges resurser ska läggas på detta – inte på militära insatser!

Kent Persson

riksdagsledamot för Västmanlands län

Vasiliki Tsouplaki

ledamot i Västerås kommunfullmäktige

Juha Rundgren

ordförande, Vänsterpartiet Västmanland

Anna Maria Romlid

politisk sekreterare i Landstinget och Västerås stad

Jenny Norell

politisk sekreterare, Vänsterpartiet Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons