Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänsterpartister: Vårt parti är inte familjefientligt

Annons

Solveig Nygren ställer i VLT den 21 juni frågan hur vänsterpartiet ser på familjen och hävdar att vi i fullmäktigedebatten kritiserat påståendet om att föräldrar är viktiga i barns liv. Vi vill börja med att avfärda detta. Vi tycker naturligtvis att en trygg familj är en grundförutsättning för välmående barn. Vi vet inte om Nygren missuppfattat oss eller medvetet felciterar oss, men vi utvecklar gärna vårt resonemang.

Vi i vänsterpartiet vet att familjer sedan länge ser ut ut på andra sätt än den traditionella kärnfamiljen, och det är på tiden att lagstiftningen anpassas efter den verkligheten. Det finns ett stort antal ensamstående med barn, familjer bestående av två mammor eller två pappor samt barn som växer upp hos andra släktingar. Förslaget om vårdnadsbidrag bygger på fel principer då det tänkta bidraget är så lågt att till exempel en ensamstående förälder inte har möjlighet att utnyttja det.

Ett annat problem är att det ytterligare skulle slå mot kvinnors position på arbetsmarknaden. Ett tredje problem är synen på förskolan. Det låter som om förskolan är ett nödvändigt ont i brist på annat. Vi ser förskolan som ett viktigt komplement till hemmet. Särskilt för barn som lever i familjer med problem är förskolan en oerhört viktigt plats. Den pedagogiskt utbildade personalen har möjlighet att upptäcka missförhållanden och övergrepp på ett tidigt stadium och den utgör en trygghetsfaktor för många barn.

Vi i vänsterpartiet vet att det är många familjer som känner att det är svårt att få ihop vardagen. Kvinnor har ofta dubbla

arbetspass, först ett på jobbet och sedan i hemmet. Kvinnorna har fortfarande det självklara ansvaret för barn och familj. De borgerliga partiernas svar på detta problem är alltså att ge ett vårdnadsbidrag på 3 000 kronor per månad och dessutom ge bidrag för städhjälp. Ser inte Nygren att detta leder till ökat ansvar för kvinnorna för städning och barn?

Vänsterpartiets lösning är att minska arbetstiden till sex timmar för alla. Det skulle ge både små barn och tonåringar mera tid med sina föräldrar som dessutom kanske är tillräckligt pigga för att orka aktivera sig tillsammans med barnen, hjälpa till med skolarbete och så vidare. Vi driver dessutom frågan om en utökad föräldraförsäkring som ett sätt att ge föräldrar mera tid för barnen när de är små. Vi vill utöka tiden från 13 till 15 månader. Vi vill också öka möjligheten för båda föräldrarna att vara hemma samtidigt den första tiden så att båda kan knyta starka band till barnet.

Vänsterpartiet inte är familjefientligt. Vi har bara en annan mera uppdaterad bild av hur familjer ser ut och dessutom en politiksom syftar till ökad jämställdhet.

Maline Fälth Lazic

Vasiliki Tsouplaki

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons