Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vänta inte tills Jeppe supit ihjäl sig!

Annons

Andelen hemlösa i Västerås blir större och större. Det sker en nyrekrytering och uteliggarna är i mycket sämre skick än någonsin. De hemlösa är allt yngre och har ett blandmissbruk. Antalet fall med tvångsomhändertagna ungdomar - LVU - ökar dessutom kraftigt i Västerås.

Dessa ungdomar hamnar i den enda gemenskap de känner till - missbrukarens. Frågan är vilken strategi som nuvarande majoritet och för den delen oppositionen har vad gäller hemlösas situation.

Det är hemskt att konstatera, men sättet att komma ur hemlöshet och missbruk är genom att kroppen tar slut, man dör helt enkelt.

Proaros har misslyckats i sitt uppdrag att få människor ur sin hemlöshet och missbruk. Majoriteten har givit upp! I stället för projekt som syftar till återanpassning och att skapa "tak-över-huvudet" för hemlösa, administrerar man fram baracker i olika bostadsområden där hopplösa fall placeras ut.

Cyniskt uttalat verkar strategin vara - Låt dem supa ihjäl sig! "Problemet" är bara att fler rekryteras till hemlöshet/drogberoende än de som super/drogar ihjäl sig.

Ett samhälle som inte tar hand om de utstötta och små är ett hårt och kallt samhälle. Det vittnar om en tuff inställning mot dem som har en tuff tillvaro i livet.

Oppositionen har under våren skjutit upp beslut om baracker för hemlösa/drogberoende för att slutligen gå med på att de ställs upp både på Talltorp, Brandthovda, Skälby och i andra bostadsområden.

Vid närmare granskning av oppositionens så kallade strategi finns egentligen bara ett hotellboende för hemlösa kvar. Visserligen blir det billigare än att utnyttja än verksamheter som exempelvis Piren där kostnaden per övernattning är 700 kronor för samhället.

Inskrivningen på fler verksamheter gör att andra, såväl kommunala som privata institutioner, får dygnskostnader som överstiger 1 000 kronor. Fortfarande ingen vård eller återanpassning.

Hemlösheten omsätter miljarder i Sverige. Även stora belopp i Västerås. Det finns ideella krafter som gör stora uppoffringar men det finns de som också ser det som en god affär att samtidigt hjälpa.

Det enda vi vill är att få valuta för skattepengarna så att inte de hemlösa och missbrukarna skyfflas runt i systemet, där ingen kommer ut ur det.

Var finns visionerna om att lösa situationen för över 250 hemlösa i Västerås? Hur stoppar vi nyrekryteringen av allt yngre bland såväl drogberoende som hemlösa?

Vi har lagt fram förslag om att öppna Elevhemmet Eskadern för 40 hemlösa men blir bemötta av iskall tystnad. Om man nu kan bäst själv - visa det då! Vänta inte tills Jeppe supit ihjäl sig!

Det finns insatser att göra som innebär ett antal tuffa beslut. Om oppositionen visar på handlingskraft mer än bara hotellboende, kommer massor av hemlösa att få tak över huvudet även i verkligheten och fler drogberoende hemlösa hittar ut ur sin misär. Stoppa barackpolitiken där man låter drogberoende hemlösa supa och droga ihjäl sig.

Jan Rejdnell

Mona-Britt Källbäck

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons