Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väntar ett nytt kaos 2008?

Annons

Monika Wilander svarar i VLT den 7 juni på den politiska oppositionens plan angående sjukvården. Wilander påstår att dessa strider mot svensk lagstiftning.

Det är beklämmande att läsa Wilanders (v) debattartikel. Wilander har tydligen inte lärt sig något efter det upphandlingskaos som vänstermajoriteten i landstinget ställt till med i samband med upphandlingen 2004.

Wilander skriver att fri etablering av familjeläkare inte är tillåtet enligt svensk lag. Wilander vet dock mycket väl att Lands-tinget kan ge tillstånd till alla som vill etablera sig som familjeläkare. Detta kostar dessutom skattebetalarna inte en enda krona då ersättning utgår per listad patient, detta helt oberoende av var dessa är listade. Detta är inte förbjudet enligt svensk lag.

Wilander skriver att man inte kan undvika upphandling enligt LOU. Wilander vet dock mycket väl att landstinget kangöra direktupphandling. Landstinget i Stockholm hade direktupphandling enligt Hälso- och sjukvårdslagen där alla privata vårdgivare som på något sätt inte misskötte sina åtaganden fick fortsätta med sin verksamhet. Detta blev även föremål för rättslig prövning både i Länsrätten och i Kammarrätten där båda hade godkänt förfarandet. Även landstinget i Sydvästra Skåne har avbrutet en pågående upphandling av primärvård enligt LOU. Det är således inte förbjudet enligt svensk lag att direktupphandla privat vård.

Tulipanaros! Det är Wilanders kommenterar till att oppositionen vill att landstingets verksamhet skall utföras av privata entreprenörer, detta med samma kvalitet men lägre kostnad. Men det är precis vad som sker idag! Man pumpar in tiotals skattemiljoner (utöver listningsersättning) i de landstingsdrivna familjeläkarmottagningarna samtidigt som de privata måste klara sin inom de fastställda ersättningarna. Tycker Wilander att de privatdrivna familjeläkarmottagningarna håller lägre kvalitet än de offentliga? Det förefaller i alla fall inte så av ett antal genomförda undersökningar.

Det är beklämmande att en politiker som aktivt deltagit i ett vårdkaos utan like inte drar några lärdomar av sitt handlande. Vad Wilander klart deklarerar i sin debattartikel är att det kaos som Västmanland upplevde efter senaste upphandlingen av primärvården kommer att upprepas vid nästa upphandling 2008 ifall vänstermajoriteten är kvar vid makten.

Wilander försöker skylla sina felbedömningar på lagstiftningen. Det är inget fel på lagen. Det är den politiska viljan som avgör hur den tillämpas.

Edward Hefner

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons