Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns debatten om arns utsatthet för våld?

Annons

För nästan exakt tio år sedan var det aktuellt med ett reformpaket som skulle bidra till pappors del-aktighet i barnens liv. Det förändrade föräldrabalken! Den innebar bland annat att svenska domstolar kunde döma till gemensam vårdnad mot en förälders vilja.

Tanken var god och inriktningen helt rätt i den övervägande majoriteten av alla familjer där föräldrarna går skilda vägar.

Det som dock saknades i detta reformarbete var medvetenhet om att det kan förekomma våld, pappors våld, integrerat i perspek-tivet.

Den oavsedda konsekvensen blev domstolar som systematiskt dömer till gemensam vårdnad trots att den ena föräldern fällts för våldsbrott, enligt en färsk rapport från Barnombudsmannen.

Kan samma sak hända i dag, när vänsterfalangen vill kvotera föräldraförsäkringen?

En fråga utkristalliserar sig; hur kan vi försäkra oss om att kvoter inte leder till ökat våld mot barn? Våld i heterosexuella parrelationer är ett könsrelaterat problem och en betydande minoritet av män i Sverige använder våld mot kvinnor.

Många av dem är pappor och brister också i sitt föräldraskap. Genom våld mot barnens mamma misshandlar de barnen psykiskt. Vissa av dem utsätter även barnen för våld eller sexövergrepp.

Är det rimligt att man i ambitionen att skapa en jämställd ansvars- och arbetsfördelning mellan föräldrar, tillåter kompromisser med barns rätt till en barndom utan våld?

Är det rimligt att inte diskutera om en individualisering av föräldraskapet kan vara ett problem i arbetet mot mäns våld mot kvinnor och barn?

Är det rimligt att tro att vi kan lagstifta bort attityder?

Vi moderater är motståndare till statlig opinionsbildning som syftar till att påverka människor att leva sina liv i enlighet med politiskt korrekta önskemål, och inte tar hänsyn till individen och familjens livssituation! Vi har gemensamt en skyldighet mot alla barn och det är att skydda dem från att bli utsatta för eller tvingas uppleva våld på nära håll. Då är det viktigt att belysa och syna korten för nya reformer för att hindra oanade konsekvenser.

Ann-Kristin Ekman

Elisabeth Unell

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons