Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var finns logiken?

Annons

Vi protesterar mot den ogenomtänkta, ologiska och orättvisa höjningen ava-kasseavgiften.

Vi som är medlemmar i Akademikerförbundet SSR och därmed med i AEA, akademikernas erkända arbetslöshetskassa, kommer från den 1 januari 2007 att få en höjd a-kasseavgift.

För en SSR-medlem i landstinget innebär detta 222 kronor i månaden. Alla andra a-kassor får också kraftiga ökningar av avgiften, många får dessutom högre höjningar.

Detta har alliansregeringen beslutat att snabbt genomföra. Dessutom ska den som blir arbetslös få en sänkt ersättning fråna-kassan. Var finns logiken i detta förslag?

Med det nya förslaget tvingas AEA:s medlemmar att betala 600 miljoner kronor eller cirka 1 000 kronor per år och medlem, en summa som inte på något vis kommer a-kassan eller dess medlemmar till godo. Med andra ord får vi i vår a-kassa stå för 150 procent av den egna kassans kostnader.

Denna försämring är en ren uttaxering av oss. Vore det inte bättre att ta ut denna skatt på ett normalt sätt eller kanske minska de föreslagna skattelättnaderna med samma summa. Det vore mer rättvist.

Dessutom slår förslaget hårdare mot kvinnorna. De som är deltidsarbetande eller föräldralediga får betala hela höjningen av a-kasseavgiften. För kvinnorna som har de lägsta inkomsterna blir höjningen speciellt kännbar. Regeringen erkänner i lagrådsremissen att de inte tagit hänsyn till hur den nya a-kasseavgiften slår mot kvinnorna.

Vänta med dessa förändringar tills hela omdaningen av a-kassan är diskuterad, genomlyst och analyserad.

Simån Cicek

ordförande SSR-styrelsen

Landstinget Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons