Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var så god och fira!

Flera västeråsare har upprörts av det myckna smällandet i samband med nyårsfirandet och hört av sig till oss politiker.

Annons

Att fira högtider är viktigt men måste ske under former så att ingen känner sig kränkt. Under det senaste nyårsfirandet blev det uppenbart att många västeråsare blev störda och oroliga av det omfattande användandet av raketer och smällare. Vi har alla ett ansvar gentemot varandra att visa hänsyn.

Många människor mår dåligt av smällandet, vissa lider till exempel av tinnitus och påverkas negativt av höga ljud. Andra har stora trauman med sig från krigshärjade hemländer och påverkas psykiskt. Hundar har stora problem i samband med dessa helger. Det finns fall där hundar till och med riskerar att dö av hjärtproblem när de utsätts för plötsliga höga ljud. Fyrverkeriernas miljöpåverkan borde också beaktas.

I de lokala ordningsföreskrifterna för Västerås stad står att användandet av pyrotekniska varor ska begränsas till nyårsafton, påskafton och valborgsmässoafton och får som längst pågå till klockan 03.00 på natten. Om man vill använda raketer och smällare under andra tider måste polistillstånd sökas.

Dessa ordningsföreskrifter har inte efterlevts hos ett antal personer då skjutandet har skett vid olika tidpunkter under, före och efter såväl jul- som nyårshelgerna.

Vi kommer att jobba för att västeråsarna får mer och bättre information om vad som gäller. Om vi alla tar ansvar och rättar oss efter ordningsföreskrifterna kan känsliga personer och hundägare förbereda sig och de som vill uppleva nöjet med fyrverkerier får möjlighet att göra detta.

I ett samhälle, där man respekterar varandra, skapas trivsel och trygghet. Ett sådant Västerås kommer vi att arbeta för.

Elisabeth Unell (m)

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Lars Kallsäby (c)

Elisabet Fridén (kd)

Andreas Porswald (mp)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons