Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var står S om remisstvång?

Annons

Moderaterna sätter patienten före systemet. Därför vill vi införa remissfrihet i landstinget så att patienter som behöver specialistvård kan söka sig direkt till exempelvis en ortoped för en konsultation i stället för att behöva gå en omväg via vårdcentralen.

Att slopa remisstvånget innebär en tidsvinst för såväl personal som patient. Ett läkarbesök tar mindre tid än två, det minskar administration och sparar pengar.

I dag har bara en handfull landsting fortfarande har remisstvång. Samtliga är S-styrda och Västmanland är ett av dessa.

Den 3 februari medverkade Rigmor Åkesson (S) i en debatt om vårdköer i SVT Västmanlandsnytt. Då sa hon att Socialdemokraterna var överens med Moderaterna om att slopa remisstvånget. Det var åtminstone så jag samt andra uppfattade det hela.

Under landstingsfullmäktige den 19 februari fick Åkesson en fråga om när remisstvånget ska tas bort. Men då hävdade Åkesson att hon aldrig uttalat sig för ett avskaffande av remisstvånget. I stället påstod hon bestämt att remisserna ska vara kvar.

I VLT den 25 februari uttalade sig landstings- styrelsens ordförande Denise Norström (S). En tvekan kring remisstvånget kunde då skönjas. Norström medgav att Socialdemokraterna hittills inte tagit bort remisskravet men att det var ett tänkbart alternativ.

Det vore välkommet om Socialdemokraterna ansluter sig till det moderata förslaget om ett remissfritt landsting. Men först och främst bör de reda ut internt var de faktiskt står i frågan. Väljarna förtjänar tydliga besked, det har Socialdemokraterna i Landstinget Västmanland hittills inte lyckats ge.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons