Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var stolta över våra turistattraktioner!

Annons

Västerås är ingen turiststad, det vet ju alla, och det tycks också vara utgångspunkten i den senaste veckans mediedebatt i ämnet. Alla har vi väl varit turister åtminstone någon gång någonstans, och de flesta av oss har besökt många många turiststäder, så det borde vara lätt för oss att peka på vad som behövs för att skapa en turistort. Trots detta är buden många och mycket olika om vad som borde göras och vem som borde göra det (det är ju mestadels någon annan än jag själv) för att förbättra stadens attraktionskraft på turistbesöksmarknaden. Det absurda är ju, att det sannerligen inte saknas förstklassiga potentiella attraktioner!

Länstidning och landshövding har i största enighet uttalat, att fler entreprenörer och bättre ekonomiska förutsättningar för dessa att verka måste till för att det ska bli bättre. Det kan kanske ligga en del i det, men tyvärr tror jag att det fattas betydligt viktigare och större saker.

Det finns faktiskt något vi alla kan göra. Besök en turistort och försök lyssna till vad det är som gör just den till turistort! Prata med folk som bor och är hemma där! Lägg märke till hur stolt man är över sina turistattraktioner, och hur väl man känner till dem! Man kan ha olika åsikter om sin attraktions värde, men man är ändå stolt över den. Där har vi den stora skillnaden mellan turistorten och orten som turismen glömde.

Vårt problem är alltså att vi i Västerås gnäller över det vi borde vara stolta över och vet för lite om det som inte berör oss i vårt dagliga liv. Du som tycker att din (ja, den är faktiskt din också) gamla sten- och jordhög invid Badelundaåsen inte är nå't att komma med, du ska ändå glädja dig åt att det finns dom som anser sig ha upplevt något stort och fint vid sitt besök där. Du som tycker att din gamla domkyrka inte intresserar dig ska ändå veta, att det finns människor som tar sig till Sverige enkom för att beundra just den katedralen med dess historia, arkitektur och oskattbara inventarier. Du som tycker att ditt Power Meet är en förfärlig historia kan väl åtminstone hålla klaffen om din avsky för vad världens största motorträff har i släptåg, när du träffar människor utifrån. Du som inte ens tagit reda på allt det otroligt fina som finns inom utflyktsavstånd från din stad måste bli mer medveten om vad som finns omkring dig - den listan kan göras hur lång som helst. Detta är inte platsen att göra en kartläggning av Turistvästmanland, men hur många västeråsare har till exempel klart för sig att världens äldsta bevarade oljeraffinaderi finns här och att Sveriges bilindustri har sina äldsta rötter just här, några få mil från staden.

På samma sätt förhåller det sig med allt det som kan bli turistattraktioner i framtiden. Vi må ha olika uppfattningar om bästa sättet att lyfta fram ett unikt gammalt ångkraftverk till att bli ett upplevelsecentrum där vi kan visa upp allt det som gjorde Västerås till landets stora kraftstad. Det duger inte - vare sig för oss medborgare i gemen eller för kommunalrådet - att säga "riv skiten!" innan man tagit reda på vilka industrihistoriska värden det finns och undersökt förutsättningarna för ett tillvaratagande av anläggningen.

Det finns två grundläggande lärdomar att hämta hos de mer framgångsrika turiststäderna:

För det första måste vi alla skaffa oss genuina och gedigna kunskaper om vårt kulturarv i Västerås och Västmanland, och om alla de andra ting som kan intressera besökare. Det gäller kanske främst allt det som ligger utanför vars och ens personliga intresseområden. Hur vi ska kunna utbilda alla västeråsare vet vi inte, men att just det jobbet måste göras är uppenbart. Vi måste engagera alla frivilliga krafter inom hembygdsföreningar och andra organisationer, och vi måste göra ett bättre jobb än hittills. Vi behöver stöd i det jobbet från våra folkvalda i kommuner och landsting.

För det andra måste vi lära oss stolthet över det vi har. Man kan faktiskt känna stolthet och lära sig en hel del om sådant man har, även om det personliga intresset fokuseras på annat.

Vad som verkligen gör en människa tilldragande kommer inifrån, brukar man säga. Vad som gör en stad eller ett landskap attraktivt börjar hos alla de människor som befolkar staden och trakten.

Leif Hjärne

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons