Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårbudget för nya jobb och högre löner

Annons

Vårbudgeten innehåller en satsning på över en miljard för att minska arbetslösheten. Den innehåller också ett löfte att tillföra kommunerna mera pengar, bland annat i syfte att höja lönerna för de lägst avlönade.

Kvinnors löner är en nyckelfråga för vänsterpartiet. Nu slår våra partier fast att vi har ett ansvar för att skapa möjligheter för kommunerna att minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män. En politik för ökad sysselsättning var ett av våra huvudkrav. Arbetslösheten innebär ett utanförskap för dem som drabbas och den kostar samhället stora summor i form av uteblivna skattepengar och stöd till arbetssökanden.

Detta kan inte en vänstermajoritet blunda för. I vårbudgeten finns därför ett sysselsättningspaket. 10 000 långtidsarbetslösa får jobb med hjälp av anställningsstöd, ytterligare 1 000 personer har möjlighet att gå kvalificerad yrkesutbildning och 2 000 nya utbildningsplatser skapas med inriktning mot bristyrken. Särskilda utbildningssatsningar genomförs även för arbetslösa ungdomar, invandrade akademiker och obehöriga lärare.

Taket för lönebidraget för anställning av arbetshandikappade höjs rejält. Det har legat stilla länge. Nu får arbetshandikappade tillgång till fler jobb. Det är en seger för vänsterpartiet som drivit kravet länge. Vänsterpartiet har under en längre tid intensivt drivit frågan om ökat stöd till Rikstrafiken. Utan ett extra tillskott hade flera interregionala tågförbindelser fått lägga ned i landet.

I budgeten får Rikstrafiken nu ett tillskott med 100 miljoner varje år tre år framöver till kollektivtrafik. Därigenom kan flera nedläggningshotade linjer räddas - till exempel Uven - och möjliggöra för människor att pendla till arbete och utbildning. Detta lyckades vi med tack vare stöd och uppbackning från många olika håll. Tack för det!

Ett genombrott är också att regeringen nu satsar 135 miljoner kronor på kvinnojourerna, rikskvinnocentrum och kvinnors

organisering. Detta har varit viktiga feministiska krav för vänsterpartiet i flera förhandlingar. Däremot misslyckades vi med att förmå regeringen att gå med på vårt krav att införa amnesti för främst de apatiska barnen. Vi beklagar detta.

Men med det stora tryck som finns hos allmänheten i denna fråga är det lätt att ta nya tag och fortsätta kampen. Det var lättare att få igenom 15 miljoner kronor i ökat stöd till asylsökandes sjukvård än till en omsvängning av hela asylpolitiken. Naturligtvis finns det många fler anslagsposter där vi fått igenom våra krav men de ovan är de stora frågorna där vi var med och påverkade budgeten. Vi kan vara stolta över vår insats även om vi inte lyckades med allt.

Karin Thorborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons