Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårbudgeten ett bra steg för ungdomar

Annons

För oss socialdemokrater är det viktigt att unga människor får välja sina egna liv och förverkliga sina drömmar. Det hör till ett solidariskt och rättvist samhälle. Nu går det bra för Sverige och vi vill fortsätta satsa på unga människor genom de nya satsningar i vårbudgeten som vi presenterar i dag.

Men trots att det går bra för Sverige är det alldeles för många unga människor som är arbetslösa i Sverige. Därför satsar vi socialdemokrater på att skapa fler nya jobb för ungdomar i vårbudgeten. Vi gör det genom att utöka antalet plusjobb med ytterligare 1 000 platser särskilt riktade till ungdomar. Vi satsar också på ett allmänt anställningsstöd som ska ge möjlighet för dem som varit arbetslösa i mer än sex månader att få ett jobb.

Första kontakten med arbetsmarknaden är mycket viktig för ungdomar och därför satsar vi nu på att ge kommunerna extra stöd för att kunna erbjuda gymnasieungdomar feriejobb under sommaren. Vi satsar också på att ge kommunerna möjlighet att erbjuda sommarkurser för de ungdomar som inte uppnått målen i skolan. Det finns redan i dag exempel på kommuner där det fungerar bra och nu vill vi sprida dessa initiativ.

Barn och ungdomar som går i skolor i segregerade områden vill vi socialdemokrater särskilt satsa på. I dessa områden är arbetslösheten hög och eleverna kommer ofta från studieovana hem. Vi har sett problemen i dessa områden och kan aldrig acceptera att barn och ungdomar har olika förutsättningar beroende på vilket område de bor i.

Därför satsar vi nu 500 miljoner kronor under kommande mandatperiod på att ge kommuner med de 100 mest utsatta skolorna en möjlighet att anställa sammanlagt 1 000 extra resurspersoner i syfte att öka kvalitén. Resurspersonernas uppgifter kan vara att hjälpa till med läxläsning, underlätta kontakten mellan hemmet och skolan samt att vara skolledare och lärare till hjälp.

Som socialdemokrater vägrar vi blunda för elevernas behov i segregerade områden. Ingen ska lämnas kvar, alla ska med, så enkelt är det.

Vi ser också ett behov av att stötta ungdomar som är nyanlända i Sverige. För oss ska det vara självklart att alla människor som kommer till vårt land har rätten till ett bra liv där drömmar kan bli sanna. Utanförskap måste brytas. Därför vill vi att mottagandet av nyanlända barn och ungdomar i grund- och gymnasieskolan ska vara lika bra över hela landet. För det ska en nationell plan utarbetas och genomföras för att säkerhetsställa att vi ger ett bra mottagande över hela landet.

Livet består inte bara av arbete och utbildning. För oss är en bra fritid en rättighet. Därför satsar vi 240 miljoner kronor på att utveckla fritidsverksamhet och mötesplatser för ungdomar. Vi är övertygade om att fritiden är en viktig del av välfärden och den ska inte nedrustas utan växa och utvecklas.

Vi är glada att kunna göra dessa satsningar på ungdomar men vi är långt ifrån nöjda. Som socialdemokrater jobbar vi ivrigt för att fortsätta bygga samhället så att alla ges bästa möjliga start i livet och har rätten att välja sin framtid. För att det ska lyckas behöver vi en stark politik för unga människor och vi vet att den här vårbudgeten är ett bra steg på vägen.

Ibrahim Baylan

Pia Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons