Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdbolagen hotar mångfalden

Annons

Lars Brune, vd för Carema Primärvård, målar i VLT den 3 maj upp en bild av Carema som skattebetalarnas räddare mot Praktikertjänst och läkare som berikar sig på skattemedel.

Bilden stämmer inte med verkligheten. Det finns i stället anledning att ifrågasätta Caremas förmåga att uppfylla sina anbud. I Gävle, där man vunnit en upphandling, blev enligt Gefle Dagblad kostnaden det första året 6 miljoner högre än man angivit. I den senaste upphandlingen Carema utan konkurrens tecknat med detta landsting, har avtalssumman ökat från cirka 27 miljoner för fyra år sedan till 56 miljoner!

Brune skriver att Carema inte sysslar med "privatläkeri". Jag håller med om detta.

Bolagets verksamhet bygger, liksom den privata familjeläkarens, på samma skattemedel. Kärnfrågan är dock vem som ska ha makten över denna verksamhet och den vinst som skapas. Det handlar, enligt min mening, i grunden om möjligheten för den enskilda individen att genom arbete och engagemang kunna bygga upp en egen verksamhet som man under gemensamma regler själv kan påverka och styra. I bästa fall med en vinst man själv förfogar över.

Detta gäller inom Praktikertjänst, där man i praktiken fungerar som egen företagare, men inte hos Carema eller andra stora vårdbolag. Därför väljer tandläkare, läkare och sjukgymnaster utanför den landstingsdrivna vården ofta att verka inom Praktikertjänst, där man upplever att frihet under ansvar kan förenas med trygghet, kvalitet och nöjda patienter, inte minst i Västmanland där också tillgängligheten för patienten är relativt god.

Att som Brune insinuera att stökiga och besvärliga patienter inte skulle vara välkomna på de entreprenörstyrda familjeläkarmottagningarna i Västmanland är inte bara kränkande. Det faller också på sin egen orimlighet om man har den minsta kunskap om gällande regler.

Man kan däremot ställa frågan varför Carema valt ut just vissa privata mottagningar som man vill ta över i Västmanland. Bland dessa finns mycket välfungerande enheter mer förknippade med nöjda än stökiga eller särskilt besvärliga patienter. Om Carema vill ha en större utmaning finns andra förslag. Alla goda krafter behövs och även dr Brune är välkommen att kavla upp ärmarna!

Beträffande patientens möjlighet att välja en kvinnlig läkare torde landstingets familjeläkarenheter ur ett genusperspektiv hittills vara bäst. Hur länge är dock frågan då Carema nyligen gått ut med generösa värvningsbrev till landstingsanställda familjeläkare i Västerås. Var det så bemanningsfrågan skulle lösas?

De löner och pensioner Brune påstår att privat verksamma familjeläkare inom Praktikertjänst i Västmanland skulle ha, känner vi tyvärr inte till. Möjligen blandar han ihop lön med intäkter före sociala avgifter och övriga utgifter? Däremot finns uppgifter om att Carema själva nu erbjuder familjeläkare mycket goda löner i Västmanland. Inget fel med detta. Hur ska man annars kunna rekrytera den arbetskraft man behöver men ännu inte har? Vi är också många som nyfiket undrar vad Brune själv och koncernledningen inom Carema uppbär i lön och andra ekonomiska ersättningar?

Både den offentliga och skattefinansierade privata vården behövs i högsta grad. Vilken man förespråkar är en fråga om preferenser. När ett överskott tillfaller flera aktörer, låt vara under ett serviceparaply som Praktikertjänsts, i stället för ett stort vårdbolag som Carema, vill jag bestämt hävda att vi får en maktspridning.

De avgörande frågorna kvarstår dock: Hur ska Sveriges privatläkare kunna leva vidare som småentreprenörer i konkurrens med de stora vårdbolagen och landstingen? Yrkeskåren är i dag utrotningshotad trots att vår verksamhet är både uppskattad och kostnadseffektiv. Socialminister Lars Engqvist (s) har i riksdagen den 14 april sagt att välfungerande vårdenheter bör kunna få sina vårdavtal med landstingen förlängda om beställare, patienter och personal är nöjda. Detta för att främja en fast och egen vald läkarkontakt med kontinuitet i vården. Kan småföretagarna inom vården knyta sitt hopp till socialdemokraterna som nyligen sagt sig vilja värna om just småföretagarna?

Hur ska den enskilde entreprenören på någorlunda lika villkor kunna konkurrera med storbolag som Carema? Ett bolag som förbereder en ny börsintroduktion och som i fjol omsatte 2,4 miljarder och har cirka 4 000 årsanställda. Som i Dagens Industri låter meddela att dess ambition är att växa med 10-15 procent per år "med ungefär halva tillväxten från förvärv av mindre och medelstora entreprenörledda företag".

Hur ska vi bevara och stärka mångfalden och småskaligheten i vården?

URBAN HASSEL

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons