Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värdig kulturpolitik?

Annons

När Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförenings stiftelse upphör vid årskiftet 2005/2006 blir landstinget ansvarigt för verksamheten på slottet, det vill säga museiverksamheten.

Landstinget och Statens fastighetsverk har reparerat mellanvåningen på slottet. Där finns nu nymålade ljusa väggar och nya ljusa trägolv, som är ömtåliga och bör skuras ofta. Eftersom lokalerna är i det närmaste tomma och inga besökare har tillträde blir städavgiften för närvarande mycket liten. Någon museiverksamhet kan ej ordnas eftersom lokalerna ej är handikappanpassade.

Driften av Vallby friluftsmuseum med byggnader och mark tillfaller Västerås stad. Enligt uppgörelsen skulle landstinget ha hand om föremålen.

På Vallby har apoteket i Tenngjutargården packats ihop och placerats i före detta Bultenlokalen-Västmannaarvet, som ägs av landstinget.

Detta var säkert inte apotekare Waldemar Höks tanke när han 1959 donerade apoteksinredningen från 1908 i masurbjörk från apoteket Hjorten och många gamla ståndkärl till Fornminnesföreningen. På Vallby friluftsmuseum vid torget var det gamla apoteket uppbyggt i ändamålsenlig lokal. Apoteksmuseet på Vallby ingår Riksantikvarieämbetet och Statens Historiska museer Rapport 1980:1.

Är det en värdig kulturpolitik i en så stor stad som Västerås att avveckla apoteksmuseet och ej ha ett länsmuseum?

Ingrid Lindgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons