Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget är en klassisk kvinnofälla

Annons

Det var inte länge sedan var och varannan politiker i Sverige kallade sig för feminist. Idag gör inte ens jämställdhetsministern det. Feminism och jämställdhet är en icke-fråga för den nya regeringen. Reinfeldts politik är omodern och bakåtsträvande.

Under den förra mandatperioden tog vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet fram en handlingsplan för jämställda löner. Målet var att motverka löneskillnader mellan kvinnor och män. Denna handlingsplan har den borgerliga regeringen slängt i papperskorgen utan att presentera ett enda eget förslag för jämställda löner.

En regering, vars hela retorik går ut på att det ska löna sig att arbeta, inför nu ett bidrag riktat till kvinnor för att de ska hålla sig borta från arbetsmarknaden och bli försörjda av en man. Kristdemokraternas vårdnadsbidrag är en klassisk kvinnofälla.

Män som inte stannar hemma med sina barn idag när de får ut 80 procent av lönen, kommer inte att stanna hemma för ett bidrag på 3000 kronor i månaden. Så vårdnadsbidraget är i praktiken ett mammabidrag. Inga ensamstående kvinnor kan klara sig på 3000 i månaden.

Förslaget om skattesubventionerade hushållstjänster är en icke-lösning ur ett jämställdhetsperspektiv. Skattepengar som skulle ha kunnat användas på andra områden går nu till städning, matlagning och barntillsyn hemma hos fullt friska höginkomsttagare.

Regeringens politik innebär att kvinnornas möjligheter minskar, den är ett rejält kliv tillbaka mot gamla ideal och traditionella könsroller. Politiken gynnar män med höga inkomster. Kvinnorna är de stora förlorarna. Vänsterpartiet är ett feministiskt parti. Därför vägrar vi att acceptera mäns våld mot kvinnor och orättvisorna på arbetsmarknaden. Därför gör vi motstånd. Kom med i motståndsrörelsen du också.

Kent Persson

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons