Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal måste få bättre villkor

Annons

Det är dags för Västmanlands landsting att ta vårdpersonalens uppskattade insatser på allvar och öppna upp plånboken i rätt riktning, om vi vill att sjuksköterskor och annan vårdpersonal ska fortsätta arbeta hos oss. Att förlora våra värdefulla medarbetare till andra landsting eller andra branscher kan vi inte acceptera.

Utrymme finns för att höja lönerna, det krävs bara en omprioritering i budget och lägga pengarna på rätt saker. Lönerna måste naturligtvis höjas överlag, inte bara ingångslönerna.

Om man arbetat inom landstinget en tid och har lägre lön än nyanställda, kan det inte uppfattas som något annat än brist på uppskattning från arbetsgivarens sida.

Vi fick i VLT den 14 mars 2014 ta del av två barnmorskors uppgivenhet och beslut att avsluta sin anställning till förmån för Uppsala landsting. En löneförhöjning på runt 4000 kronor i månaden är naturligtvis lockande och kanske också helt nödvändigt för privatekonomin.

Denna utveckling är knappast chockerande, personalen har länge belyst sitt missnöje. Att övriga politiker inte tagit detta på allvar och skapat förutsättningar för en skälig löneökning är under all kritik.

Uppsala Landsting och Akademiska sjukhuset, upp visar dock samma problematik. Personal som i protest mot för låga löner säger upp sig och förloras. En generell höjning av lönerna i samtliga landsting måste alltså till. För att detta ska vara möjligt måste politiker prioritera om vart resurserna ska läggas i verksamheten.

Som de flesta av oss säkert märkt så har det hittills inte skett någon sådan omprioritering. Med dagens politiska styrning är det inte heller särskilt troligt att de plötsligt skulle frigöra så pass mycket ekonomiska resurser så att det ska göra någon betydande skillnad på lönerna.

Övriga partier prioriterar att lägga pengarna på annat, som gigantiska förmåner för icke svenska medborgare som olagligt uppehåller sig i vårt land. De har genom sådana prioriteringar ingen möjlighet att frigöra tillräckligt med kapital där det skulle behövas. Förutom höjda löner, naturligtvis också fler vårdplatser.

En förändring av styrande politiska intressen måste alltså till för att en betydande omprioritering av ekonomiska resurser ska kunna ske. Dessutom måste statusen för alla viktiga vårdyrken höjas rejält.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons