Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdtagare: Stoppa vårdvalet - för läkarnas skull

Förra gången obegränsat vårdval infördes 1994 medförde det att de mest populära läkarna fick en orimlig arbetsbörda. Vår familjeläkare fick ansvar för mer än 3000 listade personer.

Annons

När vi märkte att han verkade totalt överbelastad och stressad bytte vi till en annan familjeläkare. Året efter dog vår förste familjeläkare en för tidig död i hjärtinfarkt.

Även om ansvaret inte är personligt i Vårdval Västmanland, är risken stor för vissa vårdcentraler att det blir en omöjlig arbetsbörda, om man försöker bibehålla omhändertagande med hög kvalitet för alla med behov. Särskilt för vårdcentraler som har stor andel listade personer med komplex problematik. Risken finns att det också är just de personer som har mest behov av en fast läkarkontakt som kommer att drabbas om överbelastade läkare utnyttjar möjligheten att få patienter att byta vårdcentral.

I ett debattinlägg i VLT som jag var med och skrev 1994 tog vi upp att "det krävs att politiker och ledning tar sitt ansvar för uppföljning av verksamheten så att inte vissa patientkategorier (till exempel mer resurs- eller tidskrävande) kommer i kläm eller att inte vissa åtgärder som är mindre lönsamma undviks". Exakt samma sak gäller i dag.

Det vore en fördel om nuvarande ansvariga lär sig av och undviker att göra om tidigare misstag.

Något som däremot är bra med nuvarande fria vårdval är att man kan gå till sjukgymnast direkt utan remiss från läkare. De gånger det har varit så tidigare har det fungerat bra, eftersom sjukgymnasten hänvisar till eller kontaktar läkare när det behövs.

Förhoppningsvis är också dagens ansvariga politiker och tjänstemän så pass lyhörda för protester att de inser de allvarliga bristerna med det aktuella systemet. Det behöver ändras innan vårdbehövande drabbas och innan erfarna och duktiga familjeläkare börjar fly vårt landsting.

Maria Werme

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons