Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför åker konfirmander på kyrkoläger utomlands?

Annons

Konfirmation i Västerås domkyrka 1962.

En Svenska kyrkans sommartradition är att i tabeller och text presentera hur ett gånget års verksamhet varit rörande medlemsantal och ekonomi. Ordet tradition rymmer en känsla av glädje, något uppfriskande man längtar efter, något som år efter år skapar trygghet i tillvaron. Men, tyvärr, så är inte läget inom vår Svenska kyrka just nu. Presenterade resultat visar inte på någon utveckling utan snarast mest på avveckling. Hur ska detta sluta? Ett bekymmer, som kyrkan har sedan många år, är det alltmer minskade intresset hos ungdomar för konfirmandundervisning.

Enligt nyligen redovisade konfirmandsiffror i nyhetsmedier så eskalerar ointresset. Församlingar försöker på alla möjliga vis komma till rätta med denna tillbakagång. Sedan många år tillbaka i tiden ingår i konfirmandundervisningen några dagars lägerverksamhet för att ungdomarna och undervisande ledare ska få god tid att umgås med varandra och skapa en trygg gemenskap. Ett positivt utgångsläge kan förhoppningsvis med detta grundläggas för den förestående viktiga undervisningens verksamhet. En stiftsgård eller annan trevlig plats i stiftet eller i hemförsamlingen har varit lägerplats.

Nu tycks det inte räcka med att en lägervistelse stannar inom det egna stiftet eller till och med inte heller inom Sveriges gränser. Fler och fler läger genomförs tydligen nu gärna i Italien, Spanien eller USA och står högt på församlingars agendor - och kanske helt gratis för ungdomen! Varför bättre utomlands? En församling säger, i en nyhetsavisa, att den med dessa gratisläger når man fler ungdomar, som annars inte hade kunnat åka av ekonomiska skäl. Har man inte diskuterat att utifrån detta skäl kanske helt slopa utlandsläger? Marknadsföringsknep för att locka fler ungdomar till kyrkan?

Nej, det handlar det inte om, säger kyrkan. Medlemsvärvning är det inte heller tal om. Det är nämligen så att lyckade konfirmationsläger ger bra effekt och får ungdomar att stanna kvar i kyrkan, förklarar en kyrkans företrädare. Men läger har ju funnits i många år och intresset för undervisningen bara minskar. Så borde facit förstås inte vara om lägerverksamhet tycks vara så lyckad för ungdomen som sägs.

Nu är det en trend i vårt samhällsliv att medlemskap i Svenska kyrkan och även i annan föreningsverksamhet, idrotten till exempel, inte är lockande. Men, vad gäller den moderna konfirmandundervisningen så finns starka kritiska röster bland kyrkans medlemmar emot den. Vart har undervisningen om vår kristna tros historia och om kyrkans anrika kulturverksamhet tagit vägen? Hur får ungdomen grundlig insikt i en högmässas ritual om man inte deltar i den kontinuerligt under konfirmandtiden? Vill inte präster att ungdomen ska få sjunga psalmbokens sköna psalmer tillsammans med övriga gudstjänstbesökare?

Det är konfirmandtidens undervisning, som ska vara så stimulerande och lärorik med vår kristna tro som grund att den borgar för att våra kyrkor i framtiden inte står helt utan besökare i kyrkbänkarna. Okunnighet om vad som sig tilldrager i kyrkan en söndag skapar ingen trygghet och tradition hos framtida presumtiva kyrkomedlemmar och kyrkor tappar därmed ännu fler gudstjänstbesökare. Kanske att den antika undervisningen har något bra att ta till vara!

HANS G ERIKSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons