Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är det kvinnans ansvar att stoppa våldet?

Annons

Debatten om mäns våld mot kvinnor bör flytta fokus från de enskilda fallen till de egentliga orsakerna. Vi måste erkänna att det här problemet handlar om hela samhället. Det är inte så enkelt att vårt land är jämställt medan de här männen är enskilda rötägg.

Mycket har redan sagts om den sexualiserade reklamen och porrfilmernas inverkan. Visst spelar de roll för hur unga människor formar sin bild av det motsatta könet, men problemet börjar tidigare än så. Säg den tjej som inte har fått höra i skolan att "han gillar bara dig" när någon kille tagit hennes mössa eller ryckt henne i håret.

Och tydligare än så kan vi väl inte manifestera att kärlek och våld hör ihop? Våld och sexualiserat våld drabbar inte bara dem som direkt utsätts för det. Man behöver nämligen inte ha blivit slagen eller våldtagen för att påverkas. Jag har flera kompisar som är rädda när de går på stan sent, de ser sig alltid över axeln. Så här handlar många kvinnor helt automatiskt, utan att egentligen tänka på vad det är som orsakar beteendet. Tänk om rädslan av att bli påkörd av en bil när man gick över vägen var så stark.

Därför blir jag så trött när jag får höra diverse idéer om hur vi ska få stopp på våldet. De vänder sig uteslutande till kvinnor. För att undvika en våldsam relation ska vi gå vid första slaget, vi ska kontakta kvinnojouren och vi ska ta hjälp av vänner och grannar. För att undvika att bli våldtagna ska vi inte dricka för mycket, vi ska hålla koll på våra drinkar så att ingen kan smyga ner något i dem, vi ska absolut inte gå hem ensamma och kanske ska vi ta med oss ett par byxor som vi kan sätta på oss vid kvällens slut för att inte locka till oss våldtäktsmännen.

Men när kommer idéerna som vänder sig till männen? Artiklarna som tipsar män hur de ska undvika att bli våldsamma och aggressiva? Artiklarna som handlar om hur männen ska förändra sin syn på våld och våldtäkt? För problemet kan aldrig vara att tjejer och kvinnor inte är tillräckligt försiktiga. Problemet är att det finns män som slår, hotar och våldtar. Och att vi har ett samhälle som vägrar inse att det är med och bidrar till de här problemen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons