Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför är politikerna så ointresserade av småföretag?

Annons

Socialdemokratin var i hög grad ansvarig för utbyggnaden av den offentliga sektorn men tyvärr missade partiet att förbättra villkoren för tillkomsten av nya företag och skapade därmed ett sämre klimat för entreprenören och kreatören. Den sistnämnde är den som vidgar vår horisont mot nya visionära lösningar. Ett starkt näringsliv är tveklöst basen för vår välfärd, som kommit i fokus bland annat genom att antalet åldringar ökat och sysselsättningen minskat.

Under Gunnar Strängs tid utökades sam-arbetet med storföretagen, bland annat med Wallenberggruppen.

Små och medelstora företag kom sällan upp på dagordningen. Konsekvenserna av denna attityd kan vi skönja än idag. Vår tidigare industriminister Thage G. Peterson visade ingen respekt för våra företagsledare som kallades ”stilleståndsdirektörer”. Politiker gör ibland mer skada än nytta.

Den tidigare negativa socialdemokratiska inställningen har gradvis förbättrats. Ett exempel är Mona Sahlins glada tillrop ”Vi ska älska småföretagen”. Vi måste ha i minnet att våra privata småföretag sammanlagt sysselsätter fler anställda än våra storföretag, som dessutom mest torde växa utanför Sverige.

Ett antal utländska kunder ställer ofta krav på att produktionen skall ske i deras hemland. Därtill gäller det ofta att sälja i en marknad i stället för att sälja till en marknad. Ur ovannämnda perspektiv är det uppenbart att det bara finns en framtidsväg, nämligen att skapa goda förutsättningar för tillkomsten av nya företag.

Det politiska etablissemanget har ofta inte haft de kunskaper som krävs för att stimulera nyföretagande. Alltsedan 1995 har jag haft ett antal debattartiklar i VLT som har berört företagens villkor, tyvärr utan gensvar från politikerna. Ser omvärlden på Sverige som ett positivt land för nyföretagande? Nyligen presenterades vid Entreprenörskapsforumen rapport som bygger på en internationell undersökning som bland annat omfattar attityder och ambitioner i ett antal länder. Sverige får i rapporten en framskjuten plats när det gäller synen på att starta eget. Attityd är en sak men verkligheten kan vara något helt annat. Tyvärr hamnar Sverige då först på 17:e plats bland 23 framgångsrika länder. Små-företagen sysselsätter tillsammans betydligt fler än storföretagen och partierna avger löften som ofta saknar verklighetsförankring.

Detta kommer mig att tänka på följande citat: ”Tyvärr är många löften som skrivna i vatten.” Det krävs en nationell kraftsamling kring ett mera dynamiskt företagsklimat, inte bara när vår välfärd hotas. Så till exempel får ett krångligt regelverk inte utgöra hinder för att starta ett eget företag. Min artikel i VLT 23 april i år ”Vi behöver fler snilleindustrier i Västmanland” mottogs positivt av allmänheten, men inte en enda politiker hörde av sig. Vi kan nog tala om en kulturkrock mellan företagare och byråkratiska politiker.

Vem tar här i Västmanland initiativ till att på ett okonventionellt sätt lägga grunden för fler företag?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons