Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför försvinner genuspedagogen?

I VLT den 1 juni kunde man läsa att Västeråsalliansen drar ner på genuspedagogerna i staden. Den tjänst som funnits hos den kommunala utföraren Proaros försvinner från hösten.

Annons

I stället för att ha en person som viger en arbetsdag i veckan åt att ge jämställdheten en tidig skjuts i Västerås, tycker majoriteten att samma jobb kan göras av två utvecklingsledare som redan har mycket annat i sina kalendrar.

Ansvarig tjänsteman försäkrar att inget kommer att försämras. Ansvariga politiker lär göra detsamma. Den avgående genuspedagogen är betydligt mer tveksam. Hon är orolig för att arbetet med genusfrågor i skolan nu kommer att prioriteras ned. Jag delar hennes oro.

Jag hoppas att majoriteten i Proaros styrelse vet vad den gör. I ett läge där kvinnor fortfarande utsätts för könsrelaterat våld, fortfarande lönediskrimineras och fortfarande gör merparten av det obetalda arbetet hemma så behöver vi nämligen öka takten i jämställdhetsarbetet – inte dra ner på tempot. Det arbetet måste börja redan i förskolan.

Vänsterpartiet gjorde i sitt budgetförslag för 2009 en särskild satsning på genuspedagoger. De har en stor funktion just för att synliggöra och bryta invanda mönster och stagnerade könsroller i tidig ålder. Alla undersökningar visar att en ökad medvetenhet om hur flickor och pojkar bemöts olika

i skolan är en mycket viktig pusselbit om man vill göra skillnad för jämställdheten.

Vad vet majoriteten som experterna och vi andra inte vet?

Stefan Kudryk (V)

ledamot i Västerås kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons