Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför hindra 10000 jobb?

Annons

Ylva Johanssons utspel den 10 augusti om att låta alla över 70år köpa subventionerade hushållstjänster, i kommunens regi, är ett förslag som inte alls ger de goda effekter som åstadkoms genom skatteavdrag för hushållsnära tjänster.

Synar man Ylva Johanssons förslag är det knappast något nytänkande i det. Fortfarande ska det vara något slags bi-ståndsbeslut. Tjänsterna skall vara upphandlade av kommunen och det ska finnas någon form av statlig kontroll. Finansieringen av subventionerna, ja det blir väl som det brukar att staten går in i början med stöd, sedan får kommunerna klara det själva.

Så brukar regeringen med dess stödpartier hantera nya reformer!

I Stockholm förbereder socialdemokraterna sig inför nästa val med att föreslå att alla över 75 år ska få hemtjänst utan bi-ståndsbeslut. Detta förslag har också lagts i kommunfullmäktige i Västerås och blivit överklagat då det strider mot kommunallagen och likabehandlingsprincipen. (kristdemokraterna röstade nej till förslaget). Dessutom strider idén mot EU-rättens konkurrensregler.

De ideologiska skygglapparna sitter fast på socialdemokratiska politiker ? med några få undantag. Ilmar Reepalu (s), ordförande i Sveriges kommuner och landsting förordar den borgerliga modellen med skatteavdrag för hushållsnära tjänster eftersom man slipper att få in det i de kommunala budgetarna. Han vill dock begränsa tjänsterna till äldre.

Vi kristdemokrater vill att hushållsnära tjänster ska vara tillgängliga för alla som anser sig ha behov av dem, till exempel arbetstyngda småbarnsföräldrar som därmed får mer tid över till sina barn, när man är sjuk eller äldre.

När äldre behöver hemtjänst får de ofta dra ner på ambitionerna när det gäller städningen. För många känns detta förnedrande. Man får inte längre bestämma över sitt eget liv.

Att själv få anlita någon som man är nöjd med och där man själv bestämmer vad som behöver göras, ger en ökad livskvalité. Hushållsnära tjänster innefattar såväl reparationer som städning, trädgårdsarbete och omsorgsarbete.

Hushållsnära tjänster leder till nya företag och anställningar för människor inom sektorer där efterfrågan är stor. Många arbetslösa skulle därmed kunna få ett riktigt jobb!

Jämställdhetsaspekten är också viktig, nämligen att skatteavdrag inte bara skall ges till tjänster som utförs av män (ROT-avdrag för reparation, ombyggnad och tillbyggnad).

Företagandet bland kvinnorna ökar med införande av hushållsnära tjänster även om också män gärna blir egna företagare inom denna sektor.

Att svarta jobb blir vita, genom att skatt betalas, handlar både om moral och att den som utför arbetet kan leva under sunda arbetsrättsliga villkor.

När vi kommunpolitiker sitter i sammanträdesrummen och beklagar den höga arbetslös-heten ökar otåligheten över att regeringen hindrar kanske 10000 människor (enligt Konjunkturinstitutet) i det här landet att få ett riktigt jobb genom att man säger nej till hushållsnära tjänster.

Socialdemokrater och vänsterpartister märker inte att de själva skapat ett samhälle med pigjobb ("svartstädning") och klassamhälle (den höga arbetslösheten, inte minst bland invandrarna), just det som de tror blir följden av förslaget om hushållsnära tjänster!

Elisabet Fridén

Stefan Sturesson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons