Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför måste alla muslimer bära hundhuvudet?

Annons

Den 23 juni 1965 tog jag det klokaste beslutet jag någonsin har gjort. För drygt 40 år sedan bestämde jag mig för att bilda familj och stanna i Sverige. Vägen var besvärlig, krånglig och lika svår som för varje individ som vill börja om ett liv från noll. Det var svårt att lära sig svenska som är nyckeln till allting. Då, 1965, fanns bara TBV och ABF dit man kunde vända sig för att lära sig språket på kvällstid. Det fanns varken SFI eller någon annan anstalt där man kunde lära sig svenska. Min bostad fick jag själv leta efter. Alla invandrare från den tiden, framför allt italienare, jugoslaver och andra kan intyga om detta faktum. Det var likadant med arbete.

Alla invandrare var i stort sett hänvisade till sig själva. För att vara rättvis var polisen mycket positivt inställd och hjälpte, privat, en hel del. De gav tips på lediga jobb, bostäder, var alltid artiga och behjälpliga. Polisen har i stort sett inte förändrats mycket men med alla dessa extra uppgifter som dagligen läggs på deras axlar kan man förstå att deras tålamod har vissa gränser.

Nåväl, jag lyckades trots allt lära mig svenska med vars hjälp jag kunde tränga mig in i svensk historia, och för att förstå traditionerna på riktigt och passa in i landet läste jag Nya testamentet och även en hel del om Martin Luther.

Alla dessa ansträngningar gav stor utdelning. Jag lyckades skapa mig en bra karriär, en fin familj och många trevliga vänner. Jag hängde med i internet, globaliseringen, EU och den oerhört snabba tekniska utvecklingen.

Visst är jag född i ett muslimskt land, Tunisien, men jag tror inte på någon gud, åtminstone inte den gud som människorna har hittat på. Trots att jag och många andra muslimer är ateister eller är oskyldiga läggs vi i samma korg som dessa individer som begår avskyvärda handlingar mot oskyldiga människor och sin egen tro. Det var för över 40 år sedan jag hörde talas om ETA som urskillningslöst dödar och lemlästar oskyldiga, men ingen sade att det är katoliker som dödar.

Även när Milosevic startade utrensningen av muslimerna i Bosnien talade man om serber och muslimer. Ingen nämnde ett ord om att det var ortodoxa kristna som stod för mord, misshandel och som brände hus, jagade folk och våldtog kvinnor. Det var samma sak i Kosovo, utrensningskriget där handlade i massmedierna om en konflikt mellan serber och muslimer.

Varje gång någon galning eller galningar som säger sig vara muslim begår en sådan avskyvärd handling blir pressen

i hela världen enig om att fördöma muslimerna. Det har blivit oerhört svårt att stå ut med dessa blickar som anklagar varje individ som inte heter Johansson eller Clark för att vara en möjlig terrorist. Det är länder som säger sig vara anhängare av demokrati, rättvisa och jämlikhet där ingen blir dömd förrän ens skuld är bevisad, som står för dessa vulgära attityder.

En sådan skenhelighet är en bumerang mot journalisterna själva. Om man ta bort sakligheten och sanningen blir varje tidning och tv-kanal meningslös och överflödig.

Det vore bättre om tidningar och tv-kanaler blir återhållsamma med sina överord. Vi får inte glömma katastrofen som drabbade ett folk och hela världen från 1933 när överorden tog över sanningen.

Det finns ingenting som rättfärdigar en sådan handling som den som hände i London med spillda människoliv. Terrorismen måste fördömas och bekämpas med alla medel var helst den dyker upp.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons