Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför nedmonteras sjukvården?

Annons

Debatt

En osann eller lögnaktig rubrik i Rigmor Åkessons debattartikel på insändarsidan den 16 februari hävdar att "Ingen ska skadas i sjukvården". Jag vill gärna tro på det, men verkligheten är en annan.

Måndagen den 13 februari hade min 98-åriga mor svåra bröstsmärtor med andnöd som följd. Hon bor i Hallstahammar så vi åkte till vårdcentralen där. Hon fick snabbt syrgas. EKG togs och det blev ambulans till Centrallasarettet i Västerås.

På akuten i Västerås fortsatte undersökningarna. Vi upplystes om att röntgenundersökning skulle göras för att se om det var vätska i lungorna som orsakade bröstsmärtorna. Ingen röntgenundersökning utfördes. I stället kopplades syrgasen bort. I enbart sjukhusets vita linne sattes min mor i en rullstol med beskedet att hon skulle till Köpings lasarett - med taxi!

Väl ute i friska luften sa sköterskan att "du får åka buss i stället". Bussen stod en bit bort. Min mor frös och bad att få något på sig. Sköterskan gick in och hämtade en kofta. Transporten till Köping, med fem till sex medpassagerare, upplevde hon som mycket obehaglig. Hon kände sig fullt naturligt upprörd över den behandling hon utsatts för.

Föraren av bussen började släppa av medresenärer före lasarettet. Min mor frös och bröstsmärtorna tilltog med andningssvårigheter som följd. Hon bad föraren att åka direkt till lasarettet, vilket han gjorde. Dock inte till akutintaget. Han åkte till huvudingången, gick in efter en rullstol, hjälpte henne ner i den och rullade in henne till receptionen med orden "det kommer någon och tar hand om dig". Sedan gick han därifrån!

Allt slutade dock väl tack vare att kvinnan i receptionen snabbt fick dit akutpersonal. Min mor fick syrgas. Röntgades. Vätska konstateras såväl som hjärtsvikt. Om min mor "skadats i sjukvården" eller ej genom den "behandling" hon utsatts för lär jag aldrig få svar på.

Ålderspyramiden är väl känd och alla vet att allt fler blir äldre med ökande vårdkrav som följd.

Till dig Rigmor Andersson, sjukvårdslandstingsråd (s) och Glenn Andersson (s) med ansvar för landstingets sjukvårdspolitik ställer jag frågan om hur man under en följd av år kan nedmontera sjukvården trots denna vetskap? Beror viss personals bristande empati på felanställning, bristande utbildning eller på en alltför pressad arbetssituation?

Raka svar utan politiska floskler skulle uppskattas!

Anmälan till Patientnämnden har gjorts.

Sören Svanberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons