Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför så snåla?

Annons

Saudiarabien, Kuwait och dess grannar Gulfstaterna tjänar tusentals miljarder euro varje år på sin olja. De köper vapen för hundratals miljarder euro, bygger pråliga hus och moskéer för hundratals miljoner euro. Deras prinsar och shejker spenderar minst lika mycket på sex, droger, kasinon och köp av privata jumbojetflygplan. Men när en naturkatastrof drabbade Indien, Thailand, Sri Lanka, Indonesien och flera andra länder tiger de och fortsätter sin livsstil som om de inte tillhörde mänskligheten.

Världens rikaste män med individuella förmögenheter som överstiger 400 miljoner dollar har bidragit med en halvhjärtad hjälp, små smulor.

I vanliga internationella sammanhang brukar de synas med sina vita, bruna guldbroderade mantlar. Men i Jakarta där FN:s generalsekreterare bad om hjälp med sju miljarder dollar fanns inte en enda saudisk eller kuwaitisk representant.

Saudiarabien betalade förra året tolv miljarder euro för att förstärka sitt luftrum. Varför kan de inte visa sin solidaritet när de behövs? För att återuppbygga de hus, vägar och övrig infrastruktur som Tsunamin förstörde kommer det att behövas mycket tålamod och solidaritet över religiösa och politiska gränser.

Det är högst beklagligt och oförklarligt att så rika människor är så snåla. För att finansiera hela återuppbyggnadsarbetet skulle det behövas att Saudiarabien, Kuwait och Förenade Arabemiraten skänker tre dagars oljeproduktion.

Men tyvärr är dessa länders härskare bara måna om sig själva. Det kommer en dag då de står där alldeles ensamma.

Abdel Zgaia

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons