Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför tvingas konsten vara utan språkrör?

Annons

I våras kunde vi läsa artiklar i VLT om och av länets konstkonsulent om dennas tjänst, som från och med den 1 november kommer att försvinna. Då står konstnärerna åter utan en "röst". Alla övriga kulturspråk har minst ett språkrör och man frågar sig varför just konsten måste stå utan. Betyder den "rösten" så lite för landstinget och våra kommuner?

Konstkonsulenten har under de fem år tjänsten funnits åstadkommit många utställningar och projekt, som engagerat både konstnärer och samarbetsorganisationer. Det har i sin tur givit människor i Västmanlands olika kommuner en möjlighet, att både se och prova på vad konsten egentligen innebär. Allt detta samarbete stärker länets konst och kultur.

Det handlar om all kultur i länet, liksom i Västerås som länets storstad. Satsningarna på lokaler är väldigt få och engagemanget är svagt jämfört med andra län. Det måste väl ändå bli ett slut på - att kulturen alltid skall ses som ett "jippo". Vi som arbetar med kultur är trötta på den inställningen. Behov finns, att väcka sambandet mellan kultur, hälsa och tillväxt i stället för att ställa kulturen i motsatsförhållande till andra verksamheter.

Inom det kulturella finns människor med lång utbildning och gedigna kunskaper, vilket man inte tillvaratar i rätt utsträckning. En given uppgift för landstingets politiker borde väl vara att ge landstingsförvaltningen i uppdrag, att tillvarata de resurser som finns inom konsten och upprätthålla ett levande kulturliv för att förbättra samhället?

Det saknas också utställningslokaler. Konstfrämjandet till exempel upplever det genant att behöva tacka nej till låne-/utbytesutställningar på grund av lokalbrist. Det är en realitet och vi noterar en viss förvåning från våra grannlän. Eftersom främjandet är uppdelat i olika distrikt i landet, så ser vi också skillnaderna.

Alla vi konstaktörer och arrangörer vill ha ett "levande kulturliv", men det känns "trångt" inom konstens värld i Västmanland. Vi anser det vara en demokratisk rättighet, att människor har tillgång till bildspråket. Varje sekel avspeglar den samhälleliga temperaturen i konsten, vilket är en nyttig spegling för oss alla. Det är dags att få lite utrymme och kunna ta för oss och visa vad vi mer kan åstadkomma.

För att stimulera och utveckla kulturlivet betyder de regionala konsulenterna enormt mycket. Vem ska ha det övergripande ansvaret att kämpa för konsten i Västmanland när konstkonsulenttjänsten försvinner?

Gunnar Forsman

Sekreterare i Konstnärernas riksorganisation distrikt 17

Birgitta Selldén

Ordförande i Konstfrämjandet

i Västmanland

Sten Bernhardsson

Kultursekreterare i Fagersta kommun

Teresa Binbach

Kultursekreterare i Köpings kommun

Tapani Björkbacka

Ordförande för Konstnärscentrum Mitt

Örjan Thorsén

Ordförande i Västerås Konstnärsförening

Marie Hektor

Ordförande i Kollektivverkstan i Västerås

Gunilla Dovsten

Konstkonsulent för Regionförbundet Örebro län

Inge Larsson

Ordförande för Virsbo Konsthall

Gudrun Söderberg

Ordförande i Engelsbergs konstgille

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons