Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens barn: Hjälp fler gå i skolan

Annons

I Sverige har våra barn alltjämt uppe i sitt välförtjänta sommarlov. De allra flesta tycker att det är skönt att slippa skolan i några veckor. För väldigt många barn på andra håll i världen är möjligheten till skolgång en ouppnåelig dröm.

Varje år dör miljoner barn av sjukdomar och andra umbäranden orsakade av fattigdom, krig och katastrofer.

Att få gå i skolan, att få möta en läkare eller besöka ett sjukhus, att få mat för dagen är ingen självklarhet för miljoner och åter miljoner barn. Så borde det inte få vara!

Barn har en självklar rätt till liv, hälsa, utbildning och en värdig framtid. Alla som har haft med barn att göra vet att barn har en inneboende livskraft, är fyllda av drömmar och ambitioner.

Vi vet också att bra hälsa och utbildning för våra barn bidrar till att göra vår jord till en bättre plats att leva på för oss alla. Det reducerar klyftorna bland människor, minskar grogrunden för terrorism och ökar chanserna att göra något åt skogsskövling och miljöförstöring.

Världens barn är allas framtid. Den dagen vi inte tror på det så har vi redan förlorat. Det är barnens rätt till utbildning, hälsa och en värdig framtid som du stöder när du bidrar med en gåva till Världens Barn.

Radiohjälpen har under de senaste sju åren mottagit närmare 700 miljoner kronor i gåvor från allmänheten till Världens Barninsamlingen. Dessa pengar har efter ansökningar fördelats till hundratals projekt över hela världen.

Där arbetar svenska humanitära organisationer för att utsatta barn i vår omvärld ska få tillgång till utbildning, hälsovård och en värdig framtid. Insamlingen för Världens Barn fortsätter även i år genom ett samarbete med femton av Sveriges ledande humanitära organisationer.

Här är några exempel på vad din och andras gåvor kommer att användas till: Ögonsjukdomen trakom, som slår hårt mot barn, kan hejdas med antibiotika eller botas genom en enkel operation. I Colombias huvudstad Bogotá får barn som lever på gatan allt från akut hjälp, som mat och tak över huvudet till förebyggande insatser och rehabilitering. Stöd till fattiga barnfamiljer i Zimbabwe hjälper familjer som drabbats av hiv och aids att odla näringsrika grödor som sötpotatis och kassava.

I den ugandiska huvudstaden Kampalas slum ger yrkesutbildning och social träning hundratals barn och ungdomar grunden för frihet från droger, sexuella trakasserier och andra övergrepp.

I det folkmordsdrabbade Rwanda stödjer svenska pengar arbetet för en långsiktigt hållbar utveckling. För att hindra erosionen som alltmer breder ut sig så satsas pengarna på målmedveten trädplantering och hållbara jordbruksmetoder.

Efter 20 års stridigheter i södra Sudan är situationen där en av de svåraste i världen. Där arbetar vi med barns rätt till skydd, utveckling och utbildning. Du kan även vara med och ge stöd till närmare en halv miljon föräldralösa barn i södra Afrika vars föräldrar har gått bort i aids. De behöver verkligen allt stöd de kan få.

Jag skulle kunna fortsätta sida upp och sida ner med att beskriva förhållanden som barn upplever i världen i dag. Risken är att vi upplever situationen som alltför hopplös. Kom då ihåg att alla dessa barn inte upplever sitt liv som hopplöst. De har hopp och vi kan hjälpa dem att göra något av det hoppet.

Jag önskar att så många som möjligt ställer upp och bidrar så att vi gemensamt skall kunna se till att än fler av världens barn får växa upp i trygghet, med en bra hälsa och ett utbildningsväsende som tar emot dom med öppna armar.

Personligen så blir jag väldigt rörd när jag träffar människor som ordnar loppisar, konserter eller barn som samlar pant för att kunna bidra till en bättre framtid för en människa som de aldrig har träffat.

Kom ihåg att storleken på gåvan inte har att göra med siffrorna på sedeln. Det finns många sätt att bidra på och vi behöver er hjälp. Engagera er gärna i någon av de deltagande organisationerna och var med och hjälp till att göra 2007 till ett år då rekordmånga barn fick hoppet tillbaka. Världens barn kan inte vänta. De behöver dig.

Johan Eklund

Regionsamordnare för Region Mitt Världens barn

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons