Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna de demokratiska spelreglerna

Annons

Under drygt tre veckor har vi läst i tidningarna och sett på tv om Nepals folk som reser sig mot kungen i kampen för demokrati. Vi har sett det förr och vi lär få se det igen - människor som är beredda att offra sina liv för demokratins skull.

Samma kamp fördes en gång i vårt land. Nu njuter vi av frukterna av våra förfäders ansträngningar. Vi har rätt att demonstrera, tala öppet, skriva, tycka och tro vad vi vill. Många av oss tar dessa rättigheter för givna men plötsligt har vi blivit varse att alla inte omfattar dessa åsikter.

Här, mitt ibland oss, finns det människor som inte värnar om demokratin och yttrandefriheten. Natten till långfredagen attackerades centerpartiets lokaler i Västerås med stenar. Två rutor krossades och dessutom klottrades IOGT-NTO:s lokaler ner med färg.

Orsaken till attacken mot centerpartiets lokaler med största sannolikhet att centerpartiet lagt ett förslag som inte föll vissa personer på läppen. I stället för att söka upp någon företrädare för partiet och diskutera förslaget, valde man att komma i skydd av natten och angripa döda ting. Man vågade uppenbarligen inte stå för sina åsikter eller argumentera för dem i en öppen debatt.

I Västerås kommunfullmäktige finns sju partier representerade. Samtliga har accepterat de demokratiska regler som gäller i vårt land och som styrelseskicket är baserat på. Vår grundlag stadfäster att all makt utgår från folket.

Rättigheter betyder emellertid inte frånvaro av skyldigheter. Demokrati är inte bara en rättighet, utan också ett ansvar som innebär att varje medborgare respekterar de lagar och regler som gäller.

Hotelser mot förtroendevalda, mot tjänstemän som fått i uppdrag att genomföra de beslut som fattats i demokratisk ordning, eller mot enskilda människor som råkar ha en annan uppfattning än man själv kan inte accepteras.

Trots det kan allt fler politiker och tjänstemän vittna om hotelser via telefon, e-post, SMS eller vanlig post. Bildäck har skurits sönder och vidrigheter har levererats till de utsattas bostäder.

Hittills har Västerås förtroendevalda och tjänstemän varit relativt förskonade från dessa angrepp men detta kan snabbt komma att ändras. Det såg vi exempel på när centerpartiets lokaler utsattes för skadegörelse.

Tyvärr finns det även andra exempel, om än inte så uppenbara som långfredagsattentatet. Vi accepterar inte den här typen av "argumentation". Vi vill gärna debattera, det är delvis vår uppgift. Vi kommer med förslag till medborgarna som får chansen att delge oss sina åsikter.

Demokrati innebär inte att var och en får rätt i alla situationer, men alla ska alltid kunna tala för sin åsikt. Det går bra att anordna demonstrationer, skriva insändare, ringa till radion, samla namnunderskrifter eller genomföra andra manifestationer som inte leder till en materiell skadegörelse.

Men ett absolut krav är att man inte använder sig av metoder som i en förlängning innebär ett hot mot den demokrati som våra förfäder lämnade oss i arv.

Vi som är förtroendevalda i Västerås stad är mer än villiga att debattera med alla medborgare, men ett "osynligt parti" går det inte att prata med.

Kom fram i ljuset, visa vilka ni är och lägg fram era argument så ska vi svara med våra! Det är så en seriös demokrati fungerar och ska fungera.

Ulla Persson (s)

Bengt-Åke Nilsson (fp)

Elisabeth Unel· (m)

Elisabet Fridén (kd)

Mats Ericson (v)

Andreas Porswald (mp)

Lars Kallsäby (c)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons