Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna de kristna friskolorna

Annons

På riksplanet har folkpartiet nyligen gjort ett utspel med krav på totalstopp för nya religiösa friskolor i väntan på skärpta tillstånds- och kontrollregler.

Förmodligen bygger partiets utspel på fördomar och lösa spekulationer. Det finns starka krafter som vill stämpla alla friskolor som tvivelaktiga. Men då bör man minnas den granskning av dessa skolor som genomfördes på uppdrag av regeringen 2003. Iden framkom att det inte fanns några brister när det gällde värdegrunden eller undervisningens saklighet hos de kristna friskolorna.

Jag skulle önska att alla som vitt och brett varnar för sådana friskolor besökte en sådan. Jag hade möjligheten att vara en hel dag på den kristna skolan Pilträdsskolan på Vallby i Västerås förra veckan. En mycket givande och intressant upplevelse för mig som kommunal lärare. Att få gå runt i klasserna och möta motiverade elever i en lugn studiemiljö med mycket kompetenta lärare var helt underbart.

Det rådde lugn och ro i klassrummen som var modernt pedagogiskt utrustade och därmed studiemotiverande. Sällan eller aldrig hörde jag en lärare höja rösten eller elever som stökade runt och förstörde undervisningen. Jag skulle med glädje ha satt mina barn i denna skola, om den funnits på den tiden mina barn gick i skolan.

Jag skulle vilja uppmana många fler att skaffa sig en egen uppfattning om våra kristna skolor iSverige genom att besöka dem. Det borde ses som en förmån att som troende föräldrar få sätta sina barn i en kristen friskola. Ni församlingsledare i de olika församlingarna i Västerås borde självklart besöka Pilträdsskolan och föra dess talan i era församlingar.

Låt oss som troende i Västerås stödja de kristna friskolor vi har och därmed möjligheten att ge våra barn och ungdomar den allra bästa grund för livet att stå på, nämligen den kristna. Fast förankrade normer och kristna värderingar har genom åren präglat vårt svenska samhälle. Nu håller dessa på att brytas ner, sakta men säkert. Vårt land blir alltmer sekulariserat och mångkulturellt och korset håller på att rivas bort ur vår svenska flagga.

Därför behöver vi mer än någonsin våra kristna friskolor för att bevara vårt kristna kulturarv och visa på det kristna livsalternativet som ger trygghet och säkerhet i vår så allt mer otrygga värld.

Jan-Olov Stefansson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons