Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna konsumentvägledarna

Annons

Västerås socialdemokrater har i många år fört en mycket medveten konsumentpolitik bland annat genom att bilda en konsumentnämnd med politiska ledamöter, som ser till att bevaka och skapa resurser för konsumentfrågor - inte minst vid årliga budget-fighter.

Tack vare ett fantastiskt fint samarbete under flera år mellan tjänstemän och politiker har Konsument Västerås ett mycket gott renommé bland Sveriges konsumentarbetare, vilket särskilt framkom vid årets "konsumentdagar" på Värmdö. Det utmärkta radioprogrammet P1-konsument med Gunnar Eriksson i spetsen, i vilket också Konsument Västerås aktivt medverkar, har också hjälpt till att sätta Västerås på kartan.

Tyvärr saknar till dags dato den borgerliga alliansen en gemensam konsumentpolitik. Moderaterna har sin linje klar; konsumentverksamheten i Västerås ska läggas ner och det centrala Konsumentverket behövs inte alls. Västerås folkparti samt kristdemokraterna vill avlöva konsumentverksamheten genom att slå ihop kommunens konsumentverksamhet med stadens Miljö och Hälsa, som redan idag har tuffa arbetspålagor att leva upp till. Det är en sammanslagning som socialdemokraterna en gång i tiden redan har prövat.

Här ser vi tydliga ideologiska skillnader, som måste fram före valet. Men "konsumentpolitik brukar inte vara det sexigaste området för valduellerna" skrev en ledarskribent i en av våra större tidningar. Ändå borde det vara det med tanke på det allt tuffare konkurrensklimatet, bedrägerier på nätet, köptryck på barn och ungdomar samt den ökande oseriösa marknadsföringen - inte minst inom kreditgivningsbranchen. Eurocard föreslår till exempel i sin marknadsföring att konsumenten för de lånade pengarna inte ska nöja sig med att köpa endast ett par nya stövlar utan två par.

Att sedan skuldrådgivningsuppdragen inom kommunerna ökar tycks marknaden inte bry sig om. Varje människa har ju ett eget ansvar, menar den.

"Konsumentvägledarna har vi fått som en konsekvens av valfrihetens tyranni", sa en person skämtsamt häromdagen. För i en värld med så många köp/val måste konsumenten och näringsidkaren ha någon att lita på, det vill säga en person som inte är betald av kommersiella pengar.

Men alla kommuner i landet har som sagt inte den förmånen att få vägledning och hjälp av en konsumentvägledare, vilket regeringen, med vår jordbruksminister Ann-Christin Nykvist i spetsen, äntligen lovat se över och utreda. Västeråsarna har hittills varit lyckligt lottade. Men huruvida samma möjlighet till bra stöd och hjälp skall fortsätta, avgör du som väljare i kommunalvalet den 17 september!

Solveig Ingemarsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons