Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna kvalitén i högskolan

Högskolor och universitet ska inte vara en arbetsmarknadsåtgärd med sjunkande kvalitet, skriver Torsten Lindström, före detta riksdagsledamot för kristdemokraterna i Västmanlands län.

Annons

Under de senaste socialdemokratiska regeringarna har antalet högskolestudenter blivit fler. Men det har skett på bekostnad av kvaliteten i utbildningen. Det har blivit mindre resurser per student, på många håll stora undervisningsgrupper och lärarna har gått på knäna. Fler har fått del av en urholkad utbildningskvalitet.

Det har blivit trängre mellan studenterna. Fler studenter per lärare betyder i praktiken minskade möjligheter att få individuellt stöd. Storföreläsningar och enskild läsning hemma på kammaren gynnar inte dem som kommer från studieovana miljöer. Medan platserna har blivit fler, så har de också tunnats ut i till sitt innehåll.

Kristdemokraterna har konsekvent ifrågasatt detta. Vi har istället återkommande velat se satsningar på kvalitet och en mer sansad utbyggnadstakt.

Urholkningen av grundutbildningen i högskolan har gått för långt. Framför allt har läget varit bekymmersamt för humaniora och samhällsvetenskapliga utbildningar, som har låga statliga ersättningar och mindre möjligheter att få stöd genom extern finansiering. Därför har kristdemokraterna och Allians för Sverige verkat för kvalitetssatsningar inom högskolan.

När vi nu kommit i regeringsställning betyder det som ett första steg en höjning av de statliga ersättningsnivåerna för utbildningsområdena humaniora och samhällsvetenskap. För Mälardalens högskola i Västerås betyder det en förstärkning med 4,23 miljoner kronor redan den 1 juli 2007.

Högskolor och universitet ska inte vara en arbetsmarknadsåtgärd med sjunkande kvalitet. En jämn och hög kvalitet i högskolesystemet är viktig för att behålla Sveriges internationella position.

Det är viktigt att understryka betydelsen av utbildning på alla nivåer och genom hela livet för en positiv utveckling både för den studerande själv och för samhället.

För staten måste därför utbildningen inta en viktig och högprioriterad plats. Den nya alliansregeringens satsning är ett steg i den riktningen.

Torsten Lindström

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons