Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Värna privata familjeläkare

Annons

Debatten om primärvårdsupphandlingen började i mitten av mars och går nu in på sin femte månad. Glenn Andersson har den gångna veckan bidragit med ytterligare ett inlägg - identiskt med tidigare. Han förefaller inte ha tagit intryck av den massiva kritiken eller det faktum att socialstyrelsen åter ifrågasatt patientsäkerheten och kommit med ett nytt föreläggande. Inte ett spår av självkritik hörs från landstingsmajoriteten. Man uppfattar sig tydligen som ofelbara.

Det måste ju ändå kännas rätt pinsamt för både Monica Wilander och Margareta Israelsson att vara företrädare för landstingsmajoriteten och sitta i socialstyrelsens styrelse.

Nya soldater skickas ständigt ut i ordkriget, men inga svar ges på de återkommande frågorna. Varför fick inte Praktikertjänst hela uppdraget? Det har ju skötts över ett decennium utan anmärkningar. Hur kunde ett läkarlöst anbud från Carema vinna upphandlingen?

Lars Eriksson har i sitt tredje inlägg helt lämnat ämnet för diskussionen till förmån för ytterligare personangrepp och situationen i Uppsala. Kommentarer överflödiga.

Veckans intressantaste inlägg står Sven-Erik Österberg för. Som finansutskottets ordförande, ledamot av socialdemokraternas VU, ordförande för socialdemokraterna i Västmanland är han tveklöst en av Sveriges mäktigaste människor. Sista meningen är ytterst obehaglig. Österberg skriver: "Från socialdemokratiskt håll är vi inte främmande för att återta familjeläkarsystemet fullt ut i egen regi, om oppositionen fortsätter med sitt ryggradslösa handlande i frågan." Österberg skjuter alltså patienterna framför sig för att hota politiska motståndare. Vad menar han? Skall sossarna starta familjeläkarverksamhet i egen regi? Eller menar Österberg att landstinget skall driva verksamheten i egen regi? Skall detta i så fall inte underställas fullmäktige för beslut i demokratisk ordning?

Denna åtgärd drabbar ju patienterna och inte den politiska oppositionen och stämmer för övrigt inte överens med SAP:s officiella sjukvårdspolitik och den nationella handlingsplanen. Skall Österberg säga upp löpande avtal i Västmanland och göra ytterligare 100 000 västmanlänningar familjeläkarlösa? Detta hot borde ge både Carema och Praktikertjänst riktigt kalla fötter och underlättar ju knappast vidare rekrytering.

Är Österbergs uttalande uttryck för en ny socialdemokratisk politik på riksplanet för primärvården? Är det detta som är den dolda politiska agendan? Misskreditera privat vård och socialisera? Frågorna hopar sig.

Västmanlands berömda familjeläkarsystem i vars glans landstingspolitikerna solat sig det gångna decenniet och som varit förebild för den nationella handlingsplanen är avlivat. Den bärande idén är nämligen patientens fria val. Konceptet tillkom på privat initiativ (med Sune Israelsson som "gudfader").

Det finns förvisso välfungerande offentlig primärvård men det är de privata entreprenörerna som gjort systemet till en succé och dessa har bevisligen fungerat bäst oavsett vilka mått man väljer för jämförelse.

Österbergs slutsats är alltså att man skall avskaffa det som fungerade bäst. Om den medicinska professionen skulle strunta i fakta på samma sätt skulle alla sjukdomar fortfarande behandlas med åderlåtning och grötomslag.

Ju längre landstingsledningen dröjer med det oundvikliga desto ondare kommer det att göra.

Erkänn felbedömningen nu!

Befria de ansvariga nu!

Tillsätt en haverikommission nu!

STIG REINHOLDSSON

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons