Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart är den Europeiska unionen på väg?

Annons

I början på 1900-talet infördes "allmän rösträtt" för män i Sverige men först 1921, då även kvinnorna fick rösträtt, blev det reell allmän rösträtt. Därefter har vårt land lotsats förbi ett världskrig där en diktator under några år höll större delen av Europa i ett järngrepp. En annan diktator höll, under sken av "folkstyre", Sovjetunionen i ett än värre järngrepp. Centralkommittén styrde den konstellationen under ytterligare årtionden till upplösningen 1991.

Nu håller en annan "centralkommitté", denna gång placerad i Bryssel, på att gradvis försätta 27 tidigare självständiga nationer i "koma" och lägger under sig allt mera av den reella makten i hela EU-området. Den franske presidenten Nicolas Sarkozy föreslog nyligen att medlemsstaternas militära styrkor skall "likriktas" och att ett centralt kommando skall upprättas i Bryssel för de förenade europeiska styrkorna. Vad kommer efter det?

Den som inte ser att vi, med det nya reformfördraget, är på väg in i bildandet av en superstat måste vara blind. Socialdemokraterna har nu, senkommet, insett att man bedrivit en tvivelaktig skolpolitik, småföretagarpolitik med mera. När skall de inse att de även låtit sig luras in i en återvändsgränd vad gäller EU? De har förvisso haft sällskap av allianspartierna på den färden.

Om alliansen och socialdemokratin inser och vågar ta konsekvenserna av föregångarnas misstag, då kan de tillsammans starta återtåget mot ett förnuftigare EU. Ett EU som ägnar sig åt de viktiga övergripande frågorna såsom frihandel, miljöproblem, bevarandet av freden i Europa, bekämpningen av gränsöverskridande kriminalitet och kanske någon mera fråga. En handfull riksdagsmän och -kvinnor från centern och folkpartiet har insett och reagerat på det som håller på att hända. När skall övriga riksdagsledamöter inse det?

Vi medborgare, tillsammans med klarsynta riksdagsledamöter, bör försöka få ratificeringen av reformfördraget framskjuten så att både befolkningen och riksdagen grundligt hinner debattera reformfördragets konsekvenser, nu och på sikt. Först därefter borde fördraget eventuellt få godkännas. En självklar avslutning på debattperioden är en vägledande folkomröstning.

Vi i junilistan anser att förändringarna går för snabbt och därmed inte är konsekvensanalyserade på ett godtagbart sätt. I andra, betydligt mindre fall, krävs konsekvensanalyser. Varför frågar ingen efter detta nu när den mest genomgripande politiska förändringen i Sverige på årtionden, är på väg att genomföras?

För några veckor sedan konstaterade ett västmanländskt kommunalråd, efter en studieresa till EU och Bryssel, att cirka 70 procent av alla ärenden på kommunens föredragningslista var påverkade av beslut redan fattade i Bryssel. Före studieresan var han tydligen ovetande om detta! Det nya reformfördraget för EU är således en mycket mera "lokal fråga" för oss i Västmanland, Södermanland, Dalarna etcetera än vad många tycks inse.

Junilistan är för ett fortsatt medlemskap i EU men vi är emot mera maktöverföring till EU. Vi tycker också att EU skall leva upp till den så omhuldade subsidiaritetsprincipen (närhetsprincipen), där de själva stadgar att alla beslut skall tas på lägsta möjliga nivå. Självklart är vi också emot uppbyggandet av en EU-armé.

Om reformfördraget röstas igenom av vår riksdag reduceras Sveriges reella inflytande till 20/750, det vill säga till 2,67 procent av rösterna i parlamentet. Eftersom vetorätten tas bort på över 60 nya områden blir vårt inflytande i EU marginellt.

I slutändan kommer en mängd beslut att fattas av 27 regeringschefer bakom stängda dörrar. Det kallar vi för beslut via en "centralkommitté", inte så olikt det system som

rådde i Moskva fram till för bara 16 år sedan. Vilket värde har sedan vår allmänna rösträtt som tidigare generationer tillkämpade sig för mindre än 100 år sedan?

Våra lokala svenska val blir då reducerade till att upprätthålla skenet av demokrati. Vill vi ha det så i Sverige? Är vår traditionella demokrati inte värt ett bättre öde?

Bengt Bayard

Arboga

Alf Karlman

Stora Sundby

Max Elgeby

Arboga

Peter Lilja

Fagersta

Mats Eva-Britt Andersson

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons