Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vart försvann folkhemmet?

Annons

På 1970- och 1980-talen ropades det på daghem åt alla. I dag ropas det på polis. Etik och moral är bortglömda begrepp. Det fuskas med pengar och förmåner, från den högste chefen ner till den vanlige löntagaren. Det finns ingen ursäkt för detta men det finns en förklaring. Kan dom så kan vi, tänker gemene man, när de som har makt utnyttjar sin ställning för egen vinning. Exempelvis friskskriver sig sjukskrivna politiker när riksdagen har uppehåll, allt bekostat av skattebetalare som inte sällan är lågavlönade eller pensionärer med ner mot 5 000 i månaden att leva på.

Något i vårt land har gått alldeles snett. Det fuskas inom den offentliga förvaltningen och det fuskas inom den privata företagsamheten. Det goda folkhemmet har ersatts av ett oärlighetens samhälle. Därför går vi nu mot ett kontroll- och polissamhälle. Vissa politiker försöker inbilla folk att mer resurser till polisen kan lösa alla problem. Kanske krävs en smått totalitär angivar- och polisstat? Vill svenska folket verkligen ha något sådant? Knappast. Att ropa på polis löser inte de stora problemen men skapar behov av flera enormt kostsamma fängelser.

Jag förstår att det på kort sikt behövs att respektive myndighet skärper kontrollen, men enda lösningen på lite sikt är att vi får en hållbar och ärlig ideologi:

Såväl vuxna som det växande släktet måste få en klar bild över vad som är rätt och fel. Skolan ska meddela eleverna klara regler, som bär och som skapar mening i livet. Och föräldrarna måste ta sitt ansvar, för de unga gör inte som vi säger utan som vi gör.

Det börjar alltså med familjen. Men hela det goda civila samhället, från skolfolk till riksdagsmän, från svartjobbare till bolagsdirektörer, måste ta sitt fulla ansvar. Annars måste vi "vanliga" människor tvinga de styrande att fatta att just ärlighet ger den trovärdighet som gör att vi tillsammans kan skapa det goda samhället.

Lennart Edman

Kristdemokrat, Köping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons