Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårt parti värnar om Svenska kyrkan

Svenska kyrkan behöver i sin ledning männi­skor, som har ett brinnande intresse för alla kyrkliga frågor, har kunskap om och erfarenhet av vad som tilldrar sig i samhället utanför kyrkan samt slår vakt om att Svenska kyrkan skall styras utifrån demokratiska principer.

Annons

Moderaterna ställer upp i kyrkovalet, på alla nivåer, eftersom vi är övertygade om att de moderata idéerna behövs för att utveckla Svenska kyrkan och ta ansvar för den i framtiden. Då kan kyrkan fylla sin uppgift att möta människor i varje tid.

Moderaterna är ett stort parti med många medlemmar knutna till Svenska kyrkan och med rik samhällserfarenhet. Kristendomen och humanismen med dess tradition av etik, moral och medmänsklighet har spelat och måste få spela en viktig roll framöver i vår kultur och i vår historia.

Denna tradition vill vi moderater värna, vårda och utveckla.

Kärnan i en församlings verksamhet är ett rikt gudstjänstliv där tradition och förnyelse får mötas.

Vi moderater vill stärka det omfattande musiklivet i våra kyrkor. Kyrkans sociala arbete via diakonin blir allt viktigare i vårt splittrade samhälle och kyrkans ansvar här behöver rustas. Dopet är grunden för medlemskap i vår svenska kyrka och skall följas upp bland annat med konfirmandarbetet. Samverkan med utbildningscentra från förskola till högskolor är en omistlig del i moderaternas engagemang liksom att kyrkan skall stödja föräldrar i olika situationer.

Vi moderater anser att Svenska kyrkan är en bra huvudman för begravningsverksamheten varför denna ordning bör behållas. Svenska kyrkan och vigselrätten är en fråga där vi moderater är splittrade, men kommer att diskuteras ingående innan beslut i höstens Kyrkomöte.

Kyrkan har ett rikt kulturarv att förvalta i kyrkor, i kyrkogårdar och fastigheter och Moderaterna arbetar för att staten fortsättningsvis ställer medel till förfogande för vård av detta arv.

Många önskar tillhöra en annan församling än den de är mantalsskrivna i. Moderaterna stöder denna önskan och driver den i Kyrkomötet där vi nått vissa framgångar. Mycket viktigt att kyrkans ekonomi, som kommer att mötas av en ansträngd period, sköts med god hushållning och med rationaliseringar i den administrativa verksamheten. Kyrkoavgiftens storlek vill vi moderater, till skillnad från andra nomineringsgrupper, få en översyn av för att avgiften inte skall behöva upplevas som orimlig.

Demokratifrågorna behöver ständigt ägnas uppmärksamhet och utveckling för att få till stånd en stabil och ändamålsenlig form för demokratiska beslut inom alla kyrkans nivåer. Kyrkovalet för oss moderater är viktigt och vi vill vara med och ta ansvar för att Sverige får behålla en allmän öppen rikstäckande folkkyrka där individens frihet och alla människors lika värde prioriteras.

I Kyrkomötet finns nomineringsgrupper, som arbetar för så kallade indirekta val, det vill säga den enskilde ledamotens röst i valet får mindre betydelse. Vi moderater är bestämt emot en sådan rutin. Den dag då medlemmarna i Svenska kyrkan inte via kyrkoval får göra sin stämma hörd om hur kyrkan skall styras, då kan nog kyrkportarna stängas för gott.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons