Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås äldre behöver nytt servicehus

Annons

Under de senaste åren har Västerås kommun satsat på särskilda boenden till äldre, främst när det gäller gruppbostäder och ålderdomshem.

Utbyggnaden har medfört att kön till plats på ålderdomshem eller gruppbostad i dag nästan helt är borta vilket är mycket glädjande. Däremot kan man se att kön till plats på servicehus växer och blir allt längre.

I Västerås stad finns 651 lägenheter i servicehus. Jämfört med många andra kommuner är det många, men det är ändå långt ifrån tillräckligt. Under 2006 fick äldrenämnden 525 ansökningar om särskilt boende. En stor del av dem, 225 var till servicehus. 25 fick avslag på sin ansökan. Under hela året har kön till servicelägenheterna växt. I januari 2006 stod 19 i kön. I december hade kön växt till 62 personer.

För närvarande planerar äldrenämnden vissa akuta åtgärder med att förmå personer med stora vårdbehov att flytta från servicehus till annan typ av särskilt boende för att frigöra platser på servicehus.

Men detta räcker inte. Västerås behöver ett nytt servicehus för att tillgodose det växande behovet och efterfrågan. Antalet äldre över 80 år beräknas öka med cirka 500 personer till 2016. Att planera och bygga tar tid.

Därför kräver vi socialdemokrater i en motion till kommunfullmäktige att Västerås stad snarast tar initiativ till att få fram ett nytt servicehus för äldre. Det nya servicehuset bör ligga i stadens centrala delar.

Vi menar att servicehuset Herrgärdet mycket väl kan vara modell för det nya servicehuset. Huset ska vara en livaktig mötesplats med restaurang, sjukgymnastik, rehabilitering och annan service som hårfrisering och fotvård.

Fler äldre efterfrågar också möjligheten till parboende. Detta måste också tillgodoses genom fler större lägenheter som passar för parboende.

Vi socialdemokrater vill att Västerås stad har en parbogaranti. För att uppfylla detta behövs också fler och större servicelägenheter i Västerås med plats för två personer.

@Byline - endast namn:Kent Ryberg

Ritva Hedström

Ulla Persson

Debatt

Västerås behöver snarast ta initiativ till ett servicehus i stadens centrala delar, hävdar gruppledaren i äldrenämnden Kent Ryberg  (s), ersättaren i äldrenämnden Ritva Hedström (s) och oppositionsrådet Ulla Persson (s).

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons