Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västerås-alliansen: Vi sätter familjens behov och valfrihet främst

Annons

Så var det återigen dags att ta strid för familjernas möjlighet att själva styra över sin tid med barnen i Västerås. Redan nästa år föreslår den rödgröna styrande minoriteten med Socialdemokraterna i spetsen att avskaffa vårdnadsbidraget i Västerås. Detta beslut kommer direkt att påverka fler än hundra familjer i Västerås som valt att utnyttja möjligheten att vara hemma lite längre tid med barnen.

Det verkar som om målet för de rödgröna är att föräldrar bara ska vara hemma med sina små i sex, sju månader. Sedan är det dags att återvända till arbetslivet, vare sig föräldern vill eller inte. Enligt vänsterpartierna är offentligt finansierad barnomsorg den enda omsorg som är god nog för våra barn och därför ska alla småbarnsföräldrar ha sina barn där. Andra val får man bekosta själv. Stressade småbarnsföräldrar ska så snabbt som möjligt ut i arbetslivet. Var är barnperspektivet där, frågar vi oss.

Man kan här konstatera att skillnaden mellan partierna på vänstersidan och deras sympatisörer är uppseendeväckande. En Sifoundersökning som publicerades i våras visade att 81 procent av väljarna säger ja till att ha kvar eller utveckla vårdnads-bidraget. Endast 8 procent av befolkningen vill avskaffa det. Dessutom vill 77 procent behålla eller öka nivån på vårdnadsbidraget.

Skillnaderna mellan blockens sympati-sörer är små: Båda sidor är tydligt för vårdnadsbidrag. För det socialistiska blocket är motsvarande siffror 82 procent för att föräldrarna ska bestämma och 13 procent för att riksdagen ska bestämma. Lyssnar de rödgröna inte på sina väljare?

Barn, föräldrar och familj är olika med olika behov. Därför måste det finnas många olika omsorgsformer att välja bland – förskola, familjedaghem, öppen förskola och vårdnadsbidrag.

Vad som är god omsorg för varje enskilt barn låter vi föräldrarna avgöra och därmed också en ekonomisk möjlighet att göra så. Det är för oss att sätta barnet i centrum och möjliggöra god omsorg för alla. Det är vad vi kallar för en flexibel och modern familjepolitik – på familjens villkor.

Förskolor har en viktig funktion och Västeråsalliansen har länge påtalat behovet av ökad kvalitet, mindre barngrupper och ökad lärartäthet inom förskolan. Vi ställer inte vårdnadsbidrag mot förskola. Förskolan har en viktig funktion så det finns inget motsatsförhållande mellan vårdnadsbidrag och förskola. För en del barn passar förskolan utmärkt, andra barn mår bäst av att vara hemma lite längre eller skolas in i förskolan stegvis.

Vi vill skapa goda villkor för alla barn, och vårdnadsbidraget är en del i det arbetet. Västeråsalliansen sätter familjernas behov och valfrihet i första rummet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons